4 x muziek in Dordrecht

Is jullie ooit al verteld dat Dordrecht de oudste stad van Holland is? De grote binnenstad doet met zijn haventjes en de vele monumentale gebouwen bijna Amsterdams aan. Geen grapje, hier moet je een keer zijn geweest. Ook op muzikaal gebied is er vet veel te doen. In 2003 en 2013 werd de stad uitgeroepen tot evenementenstad van het jaar en afgelopen jaar verloor het nipt van Groningen. In de zomer staat de stad vol terrasjes en festivals. Zo heb je Wantijpop, Palm Parkies en Big Rivers. Maar niet alleen in de zomer is Dordrecht een leuke stad. Wat moet je volgens Nieuweplaat allemaal weten voor je naar Dordt gaat? Want ja, na dit artikel ga je zeker!

De artiest:
Funky Organizers
De naam is misschien niet heel sexy, maar over het woord funky is niet gelogen. Overal waar ze komen spelen ze de boel plat en zelfs mensen die geen zin hebben in een feestje staan aan het einde mee te dansen. De bandleden zijn allemaal verrassend muzikaal en gemiddeld ongeveer 18 jaar. Supercute dus! JR de Regelneger is de MC van de band. Hij er ooit bijgekomen door gewoon op het podium te springen en mee te doen. Nu is hij degene die er voor zorgt dat iedereen zich het zweet in springt. In het afgelopen jaar hebben ze veertig shows gespeeld en een cd gereleased. Uiteraard willen ze nog groter worden in 2016, dus houd ze in de gaten!

Het podium:
Bibelot, Energiehuis

We gaan weer opscheppen over het rijke verleden van Dordrecht. Bibelot is namelijk naar eigen zeggen het oudste poppodium van Nederland. Daar merk je alleen niks van, want een paar jaar terug is Bibelot verhuisd van een neoclassicistische kerk naar een energiegebouw. Wat in principe wel weer fijn is, want nu heeft Bibelot concert- en theaterzalen, leslokalen, studio’s, ateliers en zelfs loungeruimten. Dat allemaal in de industriële stijl die iedereen tegenwoordig zo vet vindt. In Bibelot vind je vooral de grote Nederlandse artiesten als De Jeugd Van Tegenwoordig, De Staat en Jett Rebel. Maar ook buitenlandse artiesten als Will And The People, grote feesten en andere vormen van podiumkunst kun je hier aanschouwen.

Het feestje:
Do You Do?
Wat is een stad nou zonder een fantastisch feestje? Dordrecht had een tijdje met dat vraagstuk te kampen. Clubs sloten en het werd steeds lastiger iets leuks te vinden. Maar daar was plotseling Do You Do?. Elke vierde vrijdag van de maand kan je dansen in Dolhuis op de hipste liedjes. Organisator Samuel Chandoe vertelt: “Dit feest is er voor de mensen in Dordrecht die normaal naar Rotterdam gaan om te feesten, omdat er in Dordrecht niks was. We laten zien dat je niet altijd de stad uit hoeft om een vet feest te hebben.” De mix van house, disco, hiphop en r&b is niet de enige mix die je kan krijgen. Er zijn ook een hele hoop cocktails te krijgen aan de speciale cocktailbar. Een van de medeorganisatoren is Tobias Prins. Die zullen Rotterdammers dan weer kennen als organisator van Niko. Vet feest dus!

De platenzaak
Velvet Dordrecht
De Velvet heb je eigenlijk in bijna elke grote stad wel, maar dat betekent niet dat dit niet de beste platenzaak van Dordrecht kan zijn. Uiteraard heb je meer platenzaken, maar ben je echt op zoek naar iets, of weet je juist niet wat je precies zoekt, dan kan je het beste naar de Velvet gaan. Daar weten ze vaak wel raad met je vragen. Vooral eigenaar Peter Paul is een zeer kundig en bovenal een gezellig persoon. Hij kent iedereen uit de muziekscene van Dordrecht, dus mocht je nog iets voor elkaar willen krijgen, kan je het best naar hem gaan.

Een heel groot voordeel is dat Dordrecht gewoon in de randstad ligt. Vanuit vele hoeken in Nederland gaan er treinen naar deze mooie stad. Schroom je niet en kom eens langs!

Dordrecht 3

Bron: themuseumtimes.com

    Wat vind jij van deze plaat?