4 x Muziek in Heerlen

Foto: Betawerk

Heerlen is rauw. Ooit een stad die beheerst werd door mijnbouw en daardoor volop bloeide, maar ook een stad waar het nogal misging toen de mijnen werden gesloten. Maar Heerlen krabbelt op, en hoe. Heerlen is uit esthetisch oogpunt misschien niet de mooiste stad van het land, maar zonder twijfel wel de spannendste en meest interessante. Industrieel, opvallend en op cultureel gebied ontzettend boeiend. Daarom zet Nieuweplaat voor jou op een rijtje wat je absoluut niet mag missen als je een muzikale trip naar Heerlen maakt.

1. De Artiest
Alleen al het muzikale toptalent in Heerlen is regen genoeg om de stad te bezoeken. dOOp vs. Subp Yao is een gruwelijk visitekaartje van de stad. De één rapper van Heerlense rapgroep Het VerZet, de ander producer. Dit jaar sloegen ze de handen ineen met als resultaat de ep None Like Us. En inderdaad: er is niemand zoals zij. Subp Yao brengt de meest dansbare, duizelingwekkende beats en in combinatie met spraakwaterval dOOp werkt dat fantastisch. De twee lijken telkens met elkaar in gevecht te zijn: stampende ritmes tegen de woorden van dOOp, die soms net als kogels op je afkomen. Taal op topsnelheid; Nederlands en Engels door elkaar, en altijd stof tot nadenken. Ze vielen al op bij 3FM en 22tracks, en nu ook bij jou.

nieuwe nor

Poppodium Nieuwe Nor

2. Het Podium
Net voorbij alle cafés ligt een van de beste plekken die Heerlen te bieden heeft: de Nieuwe Nor in de Pancratiusstraat. Ooit een plek waar ijzer werd gesmeed, nu een poppodium. Vele te gekke acts staan daar op de planken: van nationale bazen als Fresku, traumahelikopter en Dazzled Sticks tot veelbelovende internationale acts. Artiesten die je misschien nog niet zo goed kende, maar wel onwijs spannend zijn, zoals onlangs de Russische postpunkband Motorama. Als je even wilt bijkomen is dat ook hartstikke mogelijk, want ook in het café is genoeg te doen. De maandelijkse avond Geen GeDonder is perfect voor het ontdekken van nieuw talent en de editie van december is extra tof: silent disco. 17 december komen Parkstad Popstad-talenten voor jou optreden, maar alles gaat via koptelefoons. Mét speciaalbiertje in je hand, natuurlijk. Zin om te dansen? At your service! Al jarenlang kun je vrijwel ieder weekend in de Nor terecht voor lekkere feestjes: van techno via deephouse naar garage en disco. Zo kun je zaterdag tijdens 120 BPM losgaan op de soul/disco van Borrowed Identity. Genoeg van je kerstdiner met je saaie ooms en tantes? Op 26 december op naar ALTRNTE, waar onder andere de Berlijnse Max Albàn je een heerlijke house-kerstmis gaat bezorgen. Ik zie je daar, toch?

3. Het Feestje
Het is Heerlen gelukt: dit jaar staat het Glazen Huis van 3FM op het Heerlense Pancratiusplein. Tijdens Serious Request 2015 gaat iedereen z’n stinkende best doen om zoveel mogelijk geld op te halen voor kinderen in oorlogs- en conflictsgebieden, en kun je een week lang verzoeknummers aanvragen. In ruil voor centen, natuurlijk. Serious Request is al een feestje op zich: samen op het plein met de dj’s dansen op fijne plaatjes en biertjes drinken bij de kroegen rondom het Glazen Huis. Maar ook de eerdergenoemde Nieuwe Nor komt in actie voor Serious Request en organiseert nog meer toffe evenementen, zoals Serious D&B (18 december, de dag van De Opsluiting van de mannen) en Serious Techno (19 december) waar je de hele nacht lang kan dansen op de tunes van namen als Mirella Kroes en Stefan Vincent. Tijdens Keep The M(usic) Going (23 december) staat het cafe van de Nor vol lokaal talent waaronder dOOp en Subp Yao. In de week van 18 tot en met 24 december hoef jij je dus niet te vervelen. Keep Them Going!

Fotograaf: René Bradwolff

Didi Recordshop Fotograaf: René Bradwolff

4. De Platenzaak
Meestal zijn woonboulevards plekken waar je niet echt gelukkig van wordt. In Heerlen is dat net even anders. Iets verderop ligt namelijk Didi Recordshop: een enorme loods waar je een overweldigende hoeveelheid lp’s, cd’s, dvd’s, boeken en strips kunt vinden. Zo’n 100.000 platen en 250.000 cd’s in alle denkbare genres, waaronder mijn geliefde new wave en gothic 80’s. Zeldzame persingen, gekke obscure platen: bij Didi kun je zonder grappen uren doorbrengen en zoveel moois tegenkomen zonder uitgekeken te raken. Zelfs Mat Villain, de sympathieke Grote Baas van Didi, komt naar eigen zeggen iedere dag tientallen platen tegen die hij nog nooit heeft gezien of gehoord. Daarnaast verkoopt de zaak geen platen online, dus voor prachtspul moet je echt afreizen naar het zuiden. Dat weten mensen, want het is er altijd druk. En dat zonder reclame te hoeven maken. Wie zegt dat de platenzaken uitsterven?!

Met zoveel moois wordt het zeker tijd om naar het zuiden te vertrekken. Of dat nu voor het Glazen Huis is of voor een tof kerstcadeautje bij Didi: de Limburgers heten je altijd van harte welkom!