4X Muziek in Utrecht


Utrecht. De stad waar je onmogelijk kunt autorijden in het centrum, zonder minstens drie keer in een doodlopende weg te belanden. Waar je uit meer dan 100 Belgische biertjes kunt kiezen in Kafé België. De stad waar de jazzpodia langzaam uitsterven, maar waar de hiphop- en singer-songwriterscenes volop groeien. Wat is er op muzikaal gebied zo bijzonder aan Utrecht? Nieuweplaat zet de belangrijkste muziektips voor je op een rij.

 

De artiest Binkbeats

Een schoenenborstel wordt over een plankje hout gewreven. Een aantal keer, daarna legt de hand het borsteltje neer, terwijl het geluid verder gaat. Er wordt een ukelele opgepakt en plotseling besef je je dat de borstel een ritme heeft voortgebracht dat de basis vormt voor de volgende reeks instrumenten. Er worden twee akkoorden op de ukelele gespeeld en door het slaan van xylofoonstokken op een schoteltje, vormt zich al een fijn, muzikaal samenspel. Wanneer de zang klinkt, krijgen Shlohmo-kenners een lampje boven hun hoofd: dit is de analoge versie van Places!

Binkbeats (Frank Wienk) ontrafelt elektronische beats zoals die van J Dilla, Lapalux, Flying Lotus en Caribou door de nummers per instrument te ontleden en de gehele beat op zijn eigen manier opnieuw te creëren. Frank blijft verrassen door zijn creativiteit in het kiezen van zijn instrumenten (hij had er in 2014 al ruim vijftig). Zo gebruikt hij bijvoorbeeld Oosterse instrumenten, zoals de Anklung (een soort Indonesische panfluit) of de Guzheng (Chinese zither). Ook zie je de multi-instrumentalist met ouderwetse koebellen een maat aanhouden of met strijkers langs de zijkant van een grote xylofoon glijden.

Vorig jaar bracht hij zijn EP Beats Unraveled uit, met ‘analoge covers’ van onder andere bovengenoemde artiesten. Het grootste deel is te vinden via zijn Youtube-kanaal. Ook the Boiler Room heeft hem voor een video gestrikt. Menig mens raakt geïnspireerd door zijn werk, waardoor hij zelfs contracten heeft gekregen om op wereldtournee te gaan. Op dit moment tourt Bink en werkt hij aan zijn album, waarop hij zijn eigen composities zal laten horen die hij tijdens zijn tour live uitvoert. Op 1 juli laat hij tijdens Dilla Day in Paradiso (Amsterdam) horen welke beat hij ter ere van deze hiphopproducer heeft gemaakt.

Het podium Tivoli

Voor beginnende bands en artiesten kun je bij leuke, kleine podia als Stathe, de Kargadoor of ’t Oude Pothuys terecht, waar we ook nog eens een heel artikel aan kunnen wijden. Of de RASA, voor als je benieuwd bent naar bijzondere wereldmuziek. Maar niet vandaag.

Vandaag doen we een ode aan Tivoli. Ooit geweten dat Tivoli begonnen is als klein dierenpark? Eerder was het nog een park met een houten koffiehuis, waar af en toe concerten werden gegeven. De ondernemer A.J. Abspoel maakte er in 1860 een concertgebouw van.

Nu, vele jaren later, is Tivoli de Helling verzelfstandigd en de andere Tivoli gefuseerd met Vredenburg, waardoor het nieuwe Tivoli Vredenburg een van de grootste en modernste gebouwen in het centrum van Utrecht. De muzikale stad-in-een-stad heeft vijf zalen en meerdere horecavoorzieningen in zich, waaronder café het Gegeven Paard. Tivoli heeft hiermee de mogelijkheid om niet alleen grote wereldartiesten, maar ook klassieke concerten te boeken. In Tivoli de Helling worden kleinere, alternatievere concerten en feesten gegeven die wat gemoedelijker zijn en de oude sfeer hebben behouden, zoals reggae/dub soundsystem King Shiloh op 15 april of de punk/hardrockband Peter Pan Speedrock op 22 april. Met deze twee Tivoli-gebouwen kom je aan keuze in ieder geval niet tekort.

Het feestje Tante Joke Karaoke Band

Iedereen zingt wel eens, of je nu als een kraai of als een nachtegaal klinkt. Alleen onder de douche, denkend dat niemand het hoort, meelallend in de kroeg, als hippie bij een kampvuur, met een maag vol alcohol op een bruiloft, bij een open podium waar je toch nooit ontdekt wordt, of in een karaokebar. Dat laatste, dacht de Tante Joke Karaoke Band, kan echt wel beter muzikaal begeleid worden dan met een zielig, instrumentaal bandje op de achtergrond. Om je het idee te geven dat je een echt optreden geeft, speelt de band met je mee. Kun je iedereen eindelijk laten weten dat je een gouden keeltje hebt, maar hoef je niet mee te doen met X-Factor. Je kunt natuurlijk ook iemand anders het podium opduwen en uiteindelijk ‘diegene zijn die ervoor zorgde dat zijn muzikale carrière begon’.

Aangezien men er op het gegeven moment wel klaar mee is om de hele avond blèrende mensen aan te horen (een doorsnee optreden van een goede artiest duurt ook niet meer dan 2 uur) draait de dj na het karaokevertier een stapel leuke plaatjes. Of je nu met klamme handjes op het podium staat, je vrienden uitlacht of zachtjes meezingt in het publiek, het is ongetwijfeld de beste karaoke-ervaring ooit.

Zaterdag 23 april is de eerstvolgende editie in het megagrote gebouw Tivoli Vredenburg. Koop hier je kaartje.

De platenzaak De Platenbeurs / Plato

Als je het echt groots wilt aanpakken: de Mega Platen en CD-beurs. Wereldwijd bekend en met trots de grootste van de wereld. Als je op zoek bent naar die ene speciale plaat die je nergens kunt vinden en niet bang bent om meer platen te kopen dan je van plan was, dan moet je op 16 en 17 april in de Jaarbeurs zijn. Vorig jaar waren er zelfs een aantal bekende acteurs uit oude cultfilms. Niet relevant voor de platen, maar je kon je nieuwste aanwinsten door hen laten signeren of gezellig samen naar je selfie-stick lachen. Tevens zijn er de hele dag optredens en dit jaar exposities van The Ramones en David Bowie. De toegang van de beurs kost 14 euro, maar daar zit ook de toegang tot de curiosabeurs bij, voor als je het presteert om tijd over te hebben.

Helaas vindt deze enorme platenbeurs maar een keer in het jaar plaats. Voor de overige 363 dagen kan de Utrechtse platenverzamelaar voor zijn dagelijkse dosis snuffelwerkzaamheden terecht bij de Platenboef aan de Oudegracht of Plato aan de Voorstraat. Vooral de laatste zaak is er een om te onthouden voor als je in de stad bent. Natuurlijk is de platenspeciaalzaak in meerdere steden in Nederland te vinden, maar ga ook eens op de Voorstraat langs. Ze zijn altijd op peil met de nieuwste releases of tweedehands platen. Plato in Utrecht heeft ook meer dan de andere muziekwinkels in Utrecht: je kunt er muziekboeken, -bladen en -dvd’s vinden. Tevens heeft de zaak ook een eigen podium, waar regelmatig optredens worden gegeven. Plato is niet voor niets de favoriete muziekwinkel van dj’s in Utrecht!

Genoeg inspiratie om eens langs te komen in Utrecht? Tot snel!