WK Nieuweplaat: Engeland – In de overweldigende schaduw van de geschiedenis…

Voetbal en muziek, de culturele pijlers waar Engeland al sinds mensenheugenis op drijft. Het was 1966, en Engeland was het middelpunt van de wereld. Het nationale voetbalelftal had dankzij de afwezigheid van een VAR de wereldtitel in de wacht gesleept ten koste van Duitsland, en The Beatles – die in dat jaar hun allerlaatste officiële concert ooit gaven – en The Rolling Stones regeerden de muzikale wereld middels hun legendarische albums Rubber Soul, Revolver (Beatles) en Aftermath (Stones). Sinds die tijd hangt de verwachting van een nieuwe wereldtitel als een molensteen om de nekken van Engelse voetballers en moet elke Engelse muzikale nieuwkomer zich de vergelijking met ofwel The Beatles, ofwel The Stones laten welgevallen. Eigenlijk is in 52 jaar tijd alleen Oasis erin geslaagd die vergelijking niet compleet mank te laten gaan…

Hoe zit het 52 jaar later? Morgen ligt het lot van de Engelse voetbalnatie in handen van Harry Kane en de weg naar de finale gezien het schema misschien wel helemaal open… (overigens: we zijn er bij Nieuweplaat nog steeds niet helemaal uit of Dinand Woesthoff recent niet volledig in de war is geweest toen hij meldde dat hij weer ging spelen omdat ‘er kennelijk nog steeds behoefte is aan Kane’). Muzikaal gezien lijkt er af en toe maar weinig veranderd aan de top: Paul McCartney kruipt bij James Corden in de auto en de hele wereld staat op zijn kop, en Oasis-frontman Liam Gallagher staat dit jaar op bijna alle Engelse grote festivals als headliner. Wij zoeken het daarom een beetje onder de radar en hopen daarbij een paar toppers van de toekomst te spotten…

Shame

De mensen die ze gezien hebben (en in ons land waren ze dit voorjaar al te zien in de Melkweg, Doornroosje en Rotown) zijn het er roerend over eens: live is deze raggende postpunkband uit Zuid-Londen nu al een sensatie van jewelste! Een plaats op het hoofdpodium van Reading in augustus verrast daarom niet, en het kon wel eens een doorbraak worden naar een groot publiek. Er zijn ook andere redenen om een doorbraak te veronderstellen: het debuutalbum Songs of Praise van dit voorjaar is er één, maar minstens zo belangrijk is de attitude van de band. Zoals het elke zichzelf respecterende punkband betaamt is Shame anti-establishment. De band stuurde een briljante tweet de wereld in over de besteding van hun zojuist verkregen subsidiegeld aan ‘drugs en anti-Troy propaganda’, waarop sensatieblad The Sun een enorm artikel wijdde aan deze schande. De band greep vervolgens de kans met beide handen aan om zich verder te profileren en er nog wat schepjes bovenop te doen. Houd ze in de gaten, deze jonge revolutionaire schoffies!

 

IAMDBB

“I am Diane DeBrito” is een 21-jarige artieste uit Manchester die al een indrukwekkend aantal views op Youtube op haar naam heeft staan, volgens velen ‘the hottest new thing’ uit deze toch niet misselijke muziekstad, en werd door 3voor12 tot één van de vijf hoogtepunten van het afgelopen Eurosonicfestival in Groningen uitgeroepen. Waarom zijn wij het er mee eens? IAMDBB is een verschijning waar je moeilijk omheen kunt, mixt op een moeiteloze manier trap, R&B, jazzy beats soulvolle vocalen en hiphop, en is live ook nog eens een sensatie. Check vooral ook haar nét uitgekomen laatste EP: Flightmode, Vol. 4.

 

Jacob Banks

Misschien geen volslagen onbekende, maar niettemin noemenswaardig. Deze 26 jarige zanger vol soul, geboren in Nigeria maar opgegroeid in Birmingham, brak vorig jaar ineens bescheiden door (ook in Nederland) met het nummer Chainsmoking. Timbaland ziet het in hem zitten en gaf Unknown (To You) een makeover en nu is het wachten op zijn eerste volwaardige album dat The Village zal gaan heten en later dit jaar voor de definitieve doorbraak moet gaan zorgen.

 Yonaka

Als uitsmijter: Brighton Rock. Nieuwe band geleid door de overtuigende en opwindende zangeres Theresa Jarvis. Yonaka schotelt ons een soort mix van No Doubt en Queens of the Stone Age voor, en mixt daar af en toe nog wat electronica en lichte hiphopinvloeden doorheen. De huidige single F.W.B.T. die op 11 mei van dit jaar uitkwam is net als haar voorganger Bubblegum van de eind vorig jaar uitgekomen EP Heavy wat ons betreft helemaal raak, en we wachten met spanning op een debuut-cd en een optreden in Nederland! Je zult het weten: you’re fucking with the best now!