WK Nieuweplaat: Duitsland – Von alle Markten zu Hause…

WK Nieuweplaat sluit af met de regerend wereldkampioen op de (voorlopig) laatste dag dat ze zich mogen noemen. Het WK mag dan compleet mislukt zijn, muzikaal gezien is er genoeg troostrijk materiaal te vinden bij onze oosterburen. Duitsland heeft nog altijd 1 van de grootste muziekindustrieën en afzetmarkten ter wereld, met als middelpunt Berlijn, dat altijd al een grote aantrekkingskracht heeft gehad op internationale artiesten (David Bowie creëerde hier zijn meesterwerken Low, Heroes en Lodger), en sowieso nog steeds het wereldwijde centrum genoemd mag worden van de electro- en technoscene, met clubs die 24 uur per dag doordraaien en een ongekende vrijheid kennen voor haar bezoekers. Wil je eens écht los gaan op dancemuziek, is Berlijn nog steeds dé place to be!

Misschien is de Duitse muziek vandaag de dag eventjes niet meer zo internationaal succesvol als in andere tijden, zeker in Nederland hebben we wel eens meer Duitse artiesten in hitlijsten en playlists van radiozenders aangetroffen. Wie weet gaat dat met onderstaande artiesten een beetje veranderen, en worden de voetsporen weer eens gevuld die eerder werden achtergelaten door bands en artiesten in zeer uitlopende muziekgenres als The Scorpions, Boney M, Kraftwerk, Rammstein, Heino, Nena, Guano Apes, Peter Fox, Milli Vanilli, Tokio Hotel, Modern Talking, Paul van Dyk, Paul Kalkbrenner en niet te vergeten Scooter!

Capital Bra

Wie de Duitse hitlijsten van dit moment bekijkt kan niet om deze van oorsprong Russische rapper  uit de Berlijnse scene heen. Hij bezet momenteel 4 plekken in de top 20, waaronder de hoogste trede van het podium. Dat is dan weliswaar een nummer van een andere in Duitsland zeer bekende rapper- Bushido –  maar ach, dat kennen we hier ook, nietwaar met de telkens wisselende samenwerkingen van Lil’ Kleine, Ronnie Flex, Sevn Alias, Broederliefde… Capital Bra is een echte Ganstarapper en herkenbaar door zijn veelvuldig gebruik van Oostslavische leenwoorden in zijn raps. “Berlin lebt’ heet zijn meest recente album, en om in WK-sferen te blijven introduceren we hem met het nummer Neymar:

Leoniden

Jonge indierockers uit Kiel met uitermate catchy nummers, waarvan we ons bijna niet kunnen voorstellen dat ze niet als vanzelf boven het maaiveld zullen uitstijgen. Kids is een voorproefje van hun 2e album ‘Again’ dat binnenkort zal uitkomen. In de gaten houden, dus!

Roosevelt

Uitermate dansbare synthpop in de beste Duitse traditie van Marius Lauber. In 2017 een van de revelaties van het Groningse Eurosonicfestival en al veelvuldig bewierookt door 3FM. 28 september komt zijn nieuwe album getiteld Young romance uit. Hopelijk kun je dán weer op deze site lezen dat de grote doorbraak niet meer kan uitblijven. Under The Sun is op 26 juni in ieder geval alvast gedropt:

The Intersphere

Absoluut de grote dark horse in dit lijstje. Al sinds de zeroes aan de weg timmerend met veel erkenning met name in de muzikantenscene tot gevolg – zo werd de drummer in de Duitse Drummerworld al eens tot beste drummer van het land uitgeroepen. Maar een grote doorbraak? Vergeet het maar. Ondergetekende vindt in ieder geval dat daar zo snel mogelijk verandering in moet komen, want deze stevige rockmuziek met invloeden uit allerlei genres verdient meer dan een plaats in de schaduw. Hun vierde album zal later dit jaar verschijnen, maar voorlopig moeten we het nog even doen met Relations in the Unseen, titeltrack van hun vorige album:

Uitsmijter – Nederland  op 1 in Duitsland

Nog een leuk detail tot slot: In de album Top100  staat op dit moment Eloy de Jong met zijn album “Kopf aus – herz an” op nummer 1. Die naam klinkt niet erg Duits, zul je zeggen… Klopt! Eloy komt uit Den Haag, was in de jaren ’90 onderdeel van de boyband Caught in the Act waar ook Bastiaan Ragas deel van uitmaakte, maar heeft inmiddels muzikaal helemaal geworteld geschoten het Duitstalig gebied. Muzikaal gezien is het niet erg hoogstaand, maar absoluut in de Duitse Schlagertraditie… En ach: staat Fransie Bauer bij ons ook niet altijd meteen op 1 als hij een nieuw album uitbrengt…?