Everything Everything: ‘Jeremy heeft ooit twee bandleden van Radiohead ontmoet’

Everything Everything is een beetje een gekke band. De zanger zingt met zijn kopstem, de muziek is niet geheel hapklaar en de clips zijn bijzonder te noemen. Toch wordt de single Regret Regret zelfs op de Nederlandse radio gedraaid en wordt het album goed ontvangen. Wij mochten bellen met zanger Jonathan over het nieuwe album en zijn kapsel.

Jullie lyrics zijn erg moeilijk te begrijpen en we hadden zelfs een track-by-track nodig van The Line Of Best Fit. Wat is precies het doel van jullie lyrics? Willen jullie dat iedereen de teksten gaat begrijpen of wil je meer je eigen wereldvisie laten zien?
Je mag dat op je eigen manier invullen. Je kan gewoon van de muziek genieten of met de lyrics meezingen zonder te weten wat je eigenlijk zingt. Mijn doel met deze liedjes was om te communiceren. Ik schreef de liedjes omdat ik dacht dat het echt nodig was. Ik wilde de wereld laten weten hoe ik me voelde op dat moment.

The Independent schreef dat je Get To Heaven schreef terwijl je een depressie had en naar het nieuws keek. Het is wel goed uitgepakt. Voel je je nu beter en was het schrijven als een soort therapie?
Ja, het was wel een beetje als therapie. Het ging niet precies zo simpel, maar ik voelde me heel betrokken bij alles. Ik zat thuis in Manchester en toen mensen uit mijn stad vertrokken naar Syrië om daar met IS te gaan vechten voelde dat heel dicht bij. En daar werd ik best wel boos om. Het schrijven heeft me wel geholpen meer te begrijpen wat er gebeurt en om dat gevoel te kunnen communiceren.

Jij hebt de lyrics van elk liedje geschreven, maar hoe schrijven jullie de muziek? Is dat iets wat jullie met de hele band doen?
Het begint met alleen mij of Alex (gitarist). Daarna gaan we met de hele band eraan werken. Dan voegen we dingen toe en halen we dingen weg. Maar het skelet van het liedje begint dus wel bij één persoon. Dat is niet per se de enige manier, maar het werkt goed voor ons. Soms schrijft Alex een liedje en dan maak ik de melodie. Het is een hele leuke manier van schrijven, het komt uiteindelijk gewoon bij elkaar met de band.

Wanneer kwam je er achter dat je kopstem eigenlijk best goed was en wanneer ging je dat echt in je liedjes gebruiken?
Ik gebruik het heel natuurlijk. Ik heb er ook hard op getraind. Ik was fan van Thom Yorke en ik begon dus al met hoog zingen. Voor mij voelde het dus nooit raar en ik kwam er achter dat ik er ook best goed in was. Maar vroeger zeiden mensen wel eens van: “Gast, wat ben je aan het doen?” Dan antwoordde ik: “Ik zing gewoon.”

PROMO PHOTO EVERYTHING EVERYTHING

Jullie bandnaam is vernoemd naar de eerste woorden die Thom Yorke zingt op Kid-A. Halen jullie veel inspiratie van Radiohead?
Absoluut. Het is de nummer één inspiratie  voor mij, maar volgens mij voor de hele band. En ook in alles. In het artwork, de videoclips, de muziek. Jeremy, onze bassist, heeft ooit twee bandleden van Radiohead ontmoet, maar we hebben nooit Thom of Johnny ontmoet.

Denk je dat Get To Heaven een beter album is dan Arc of Man Alive? Omdat het persoonlijker is?
Ja, ik denk het wel. Als het album niet minstens net zo goed is als zijn voorganger, hadden we hem niet moeten maken. Dus het antwoord is ja. Misschien denk ik er anders over als ik straks honderd ben, maar voor nu is dit album gewoon koning.

In Nederland zijn jullie nog niet erg doorgebroken, maar Regret Regret is vaak gedraaid. Denk je dat het ligt aan de scene die weer op komt, of heeft het label goed werk verricht?
Als we het zouden weten zouden we alleen maar hits schrijven. Dan zou iedereen ook hits schrijven. Ik denk dat het een samenloop van omstandigheden is. Het juiste liedje op de juiste tijd met de juiste reclame. Je moet gewoon een hoop dingen goed hebben en dat is gelukkig gelukt.

Jullie hebben al vaker in Nederland gespeeld, zoals als voorprogramma van Foals. Hebben jullie meer plannen voor de Nederlanders?
Nou het is nog niet officieel bevestigd, maar natuurlijk komen we graag voor jullie spelen. We zijn er in ieder geval wel mee bezig!

Bonusvraag: Hebben jullie allemaal dezelfde kapper? En hoe houden jullie je haar zo netjes als jullie op tour zijn?
Haha! Ja, we hebben dezelfde kapper. Een man die George heet knipt ons haar. En tsja, op tour… Ik knip mijn eigen haar. Daarom ziet het er ook zo apart uit. Jeremy en Michael zijn ijdel en erg voorzichtig met hun haar, Alex maakt het helemaal niks uit en mijn haar is verschrikkelijk.