Festival repeats 2017: hoe origineel zijn de line-ups van de lage landen?

Momenteel bevinden we ons middenin het ruwe festivalgeweld. Down The Rabbit Hole, Pinkpop en Best Kept Secret hebben we al achter de rug en we mogen ons nog verheugen op veel ander moois deze zomer, waaronder Lowlands, Rock Werchter en Pukkelpop. Hoog tijd om de affiches van deze festivals weer eens naast elkaar te leggen.

Vorig jaar zagen we al dat de diversiteit in het festivallandschap aan het groeien was. Zo was er minder overlap tussen de affiches van de zes grootste Nederlandse en Belgische festivals in vergelijking met het jaar daarvoor. Het vinden van een unieke headliner leek echter nog steeds een tamelijk zware opdracht te zijn. In hoeverre slagen de festivals hier dit jaar wel in?

Waar er in het verleden vaak veel overlap bestond tussen de headliners van voornamelijk Pinkpop en Rock Werchter, hebben beide festivals dit jaar wat uniekere namen weten te boeken. Zo scoorde Pinkpop met Justin Bieber, Martin Garrix en Green Day, en mag Rock Werchter als enige pronken met de Foo Fighters en Linkin Park. De enige headliner die de twee festivals dit jaar met elkaar moeten delen zijn de mannen van Kings of Leon.

Ook Best Kept Secret is er in geslaagd om een aantal indrukwekkende headliners vast te leggen, waaronder Arcade Fire en Radiohead. Deze namen moet het festival echter wel delen met het Belgische Rock Werchter, wat enigszins afdoet aan de uniekheid, maar daar zullen de bezoekers van Best Kept Secret vast niet van wakker hebben gelegen.

Zoals ieder jaar zijn er de meeste raakvlakken tussen de programma’s van Lowlands en Pukkelpop. Namen die deze zomer overlappen zijn The XX, Editors, Mumford & Sons, Flume en Bastille. Logisch ook, gezien beide festivals in hetzelfde weekend plaatsvinden. Met de ‘kleinere namen’ – excuses voor de oneerbiedigheid – zullen de twee festivals zich daarom van elkaar moeten onderscheiden.

Moderat, Soulwax en Rag’n’Bone Man zijn de enige namen die op drie van de zes festivals te zien zullen zijn. Verder komt geen enkele naam vaker dan twee keer voor. De diversiteit neemt dus toe, wat in lijn is met de ontwikkeling die we vorig jaar al zagen. Als kers op de taart lijken bijna alle festivals er dit jaar ook nog eens in geslaagd te zijn om minstens één unieke headliner te boeken, wat vorig jaar niet het geval was. Het gaat dus de goede kant op met het festivallandschap van de lage landen. Tijd om te speculeren over wat 2018 ons voor moois gaat brengen!