Hoe origineel zijn de line-ups van de festivals in de Lage Landen?

Festivals

Pinkpop gaat aanstaande vrijdag van start en daarna volgen de grote zomerse festivals elkaar in rap tempo op. Tijd voor Nieuweplaat.nl om de affiches van de zes grootste op het gebied van pop en rock in Nederland en België eens naast elkaar te leggen.

‘Er zijn teveel festivals en te weinig grote artiesten die al deze festivals kunnen headlinen.’ Dat was vorig jaar de belangrijkste conclusie toen we de line-ups van Pinkpop, Lowlands, Best Kept Secret, Down the Rabbit Hole, Rock Werchter en Pukkelpop naast elkaar legden. De grote vraag is nu natuurlijk of het dit jaar verbeterd is?

Gedeelde actsAls we naar Pinkpop kijken zien we hetzelfde probleem als in 2015. Alle drie de headliners worden gedeeld met Rock Werchter. Paul McCartney, Red Hot Chili Peppers en Rammstein staan een paar weken later stuk voor stuk ook op de Belgische festivalweide. Op Werchter staat Red Hot Chili Peppers echter wel geprogrammeerd als het ‘voorprogramma’ van Editors, die in Nederland op Best Kept Secret staan. Werchter scoort vooral goed bij de namen van de tweede lijn en dance-acts. Florence + the Machine (headliner, maar vorig jaar ook al aanwezig), Iggy Pop, Ellie Goulding, the 1975, Tame Impala, Sigma en Lost Frequencies zijn daar allemaal exclusief te bewonderen.

Lowlands heeft met Muse wel haar eigen headliner, al stond het Britse trio vorig jaar al op Pinkpop en Werchter en is er sindsdien geen nieuw materiaal uitgebracht. Ook LCD Soundsystem staat nergens anders. Verder heeft het festival een paar andere sterke, exclusieve namen met Sigur Rós en Sum41. Pinkpop scoort vooral in de dance-acts goed met de rechten van Kygo en Major Lazer. Ook Matt Simons, James Morrison en Lionel Richie zijn leuke namen om mee te pronken.

Voor de twee kleine Nederlandse festivals – Best Kept Secret en Down The Rabbit Hole – is het lastiger, al scoort laatstgenoemde met the National een knappe headliner. Verder zijn Everything Everything en Mac Demarco ook namen om mee thuis te komen. Best Kept Secret komt met Air als sterkste unieke naam op de proppen en beschikt verder nog over DIIV, Caribou en Explosions in the Sky als geheime wapens. De grote winnaar is misschien toch wel Pukkelpop, dat met Rihanna, the Lumineers, the Chemical Brothers, Good Charlotte en Gavin James meer dan zat onderscheidende variatie in huis heeft.

Gedeelde acts

Er zijn weinig middelgrote acts die op meer dan twee van de zes festivals te vinden zijn. De verzadiging lijkt dan ook iets minder te zijn dan het vorige festivalseizoen. Dit jaar zijn alleen Lianne la Havas en Tom Odell drie keer geboekt, in 2015 was dit bij meer acts het geval. Al met al lijkt het aanbod wat artiesten betreft groter dan afgelopen zomer, zeker op de tweede lijn. Het programma is over de hele linie gewoon net wat diverser dan het voorgaande festivalseizoenen.

Met the National (Down the Rabbit Hole) en Rihanna (Pukkelpop) slagen slechts twee festivals erin om een unieke en frisse internationale headliner te strikken. Dit terwijl elders in Europa er ook nog festivals gelift worden door de aanwezigheid van Coldplay, Adele, Radiohead, Arcade Fire, Tenacious D en Kings of Leon. Opties die hier niet werden overwogen of niet haalbaar bleken. Wat dat betreft heeft het festivallandschap van de Lage Landen nog flink wat om aan te werken.