Hoe origineel zijn de Nederlandse en Belgische festival line-ups?

Een tijdje terug deelden we dit artikel met jullie op onze Facebookpagina. Dit bracht ons op het idee om de line-ups van de grootste en bekendste Nederlandse en Belgische festivals eens onder de loep te nemen. Hoe spannend is het festivallandschap hier eigenlijk nog?

1

Als er één festival is dat meteen in het oog springt is het wel Rock Werchter. Ergens ook logisch natuurlijk: dit festival gaat maar liefst vier dagen lang door en trekt verreweg het hoogste aantal bezoekers, namelijk 88.000 per dag. Als concurrent is het dan ook moeilijk om hier tegen op te boksen. Zo moet Pinkpop drie van haar headliners delen met het Belgische festival, namelijk Muse, Foo Fighters en Pharrell Williams.

Een andere populaire band deze festivalzomer is Alt-J. Deze Britse hipsters mogen als headliner aantreden bij Best Kept Secret en Pukkelpop en zijn – uiteraard – ook te vinden op de Werchterse festivalweide. Hier krijgt de band trouwens opvallend genoeg nog steeds geen plek op de mainstage, maar moeten ze zich tevreden stellen met The Barn, dezelfde plek als waar ze twee jaar geleden ook al stonden.

De Nederlandse artiesten hebben we in ons overzicht even buiten beschouwing gelaten, maar ook deze zijn weer goed vertegenwoordigd. Vooral populair zijn Dotan, Kovacs, Typhoon, De Jeugd van Tegenwoordig en Blaudzun. En niet alleen in ons eigen kikkerlandje! Op Typhoon na zijn namelijk alle eerdergenoemde Nederlandse artiesten allemaal aanwezig op Rock Werchter. Opvallend is dat op het Belgische Pukkelpop juist weer geen een van deze artiesten terug te vinden is.

Natuurlijk kun je je ook afvragen in hoeverre de line-up van een festival nog belangrijk is. Festivals lijken tegenwoordig vooral om de beleving te draaien en niet zozeer om de artiesten die er staan. Hoe dit komt? Simpel: het festivallandschap is verzadigd. Er zijn teveel festivals en te weinig grote artiesten die al deze festivals kunnen headlinen. En daarom moeten bezoekers met andere ‘trucjes’ gelokt worden.

Op deze trend zie je festivals in hun marketingacties dan ook duidelijk inspelen. Neem nou bijvoorbeeld Best Kept Secret. Zij besteden in de aanloop naar het festival toe meer aandacht aan alle biologisch verantwoorde gerechten die je straks kunt gaan proeven dan aan een Noel Gallagher die een paar deuntjes komt spelen. Om maar even wat te noemen.

Hebben we hier in Nederland en België dan te maken met een oersaai festivallandschap waarin iedereen elkaars line-up een beetje loopt te kopiëren? Dat valt wel mee. Zo nu en dan weten festivals toch nog wel mooie namen te strikken die je op geen enkel ander festival in de buurt tegenkomt. Zo heeft Pinkpop dit jaar bijvoorbeeld Robbie Williams, mag Kendrick Lamar Lowlands op zijn kop zetten, gaan The Libertines hun geheimen verklappen op Best Kept Secret en ga zo maar door. En dan hebben we het nog niet eens over alle minder bekende artiesten die misschien nog wel toffer zijn dan menig zogenaamde headliner.

En hé, anders kun je als festival toch nog altijd je uniek gebrouwen speciaalbiertjes bovenaan het affiche zetten? Uitverkocht festival gegarandeerd.