Indie in 2018: Arctic Monkeys, Editors, Interpol en The Boxer Rebellion

indie

Experimentele rock is een omschrijving die lang niet altijd meer opgaat voor dat wat er tegenwoordig allemaal als indie getypeerd wordt. Feit is dat het genre een groot aantal heerlijke artiesten met zich meebrengt. Ook in 2018 mogen we weer het nodige verwachten. Arctic Monkeys, Editors, MGMT, Interpol, Florence + The Machine, The Boxer Rebellion. You name it!

Arctic Monkeys

Het wordt tijd voor iets nieuw, want het meer dan uitstekende AM stamt alweer uit 2013. De bandleden stortten zich de laatste jaren enthousiast op allerlei andere zaken dan Arctic Monkeys en de vraag is hoe die samenwerkingen , met onder andere Josh Homme van Queens of The Stone Age,  Lady Gaga en natuurlijk Miles Kane (Last Shadow Puppets) zich vertalen naar de muziek op het nieuwe album. Wij kunnen in ieder geval niet wachten, een hoewel er nog geen datum is, wordt het gerucht steeds sterker dat de aapjes enkele van de grote Engelse festivals zullen headlinen. En daar willen ze vast niet met lege handen aankomen… (Ard Offers)

Editors

Een van de beste livebands van het moment noemde ik Editors dik een jaar geleden. Dat was na het vijfde album In Dream, dat eigenlijk de plaat was waardoor ik af leek te haken bij de Britse groep. Maar het enthousiasme is weer helemaal terug en dat werd door de op Lowlands al gespeelde track Magazine niet direct minder. Al valt de singleversie misschien iets tegen. In het voorjaar staat de band al in de ZiggoDome en een paar weken daarvoor kunnen we al genieten van plaat nummer zes: Violence. (Kasper Hermans)

MGMT

In 2007 brak MGMT door naar het grote publiek met het album Oracular Spectacular en de hitsingles die daarvan getrokken werden: Kids en Time to Pretend. De band koos daarna voor de minder gemakkelijke weg en in plaats van het hitsucces te kopiëren kwam er een aantal minder makkelijk te verteren indie-albums.  Hitsinglesucces bleef uit en fans van het eerste uur klaagden steen en been over de gekozen richting. Maar hoewel het laatste album (alweer daterend uit 2013 en simpelweg MGMT getiteld) zeker niet het beste werk van de band bevatte blijft het een interessante band, en kijken we uit waar de band mee komt na de psychedelische uitbarstingen van MGMT. De dreampop single die in december 2017 al uit kwam – Hand it Over – was wellicht een vingerwijzing. 9 februari weten we meer. (Ard Offers)

Interpol

Ook een band die in de zeroes hun hoogtepunt lijken te hebben gehad. Maar waar MGMT andere wegen heeft opgezocht bleef Interpol ‘vertrouwde kwaliteit’ leveren. Het nieuwtje was er wellicht af, maar op de kwaliteit was telkens weinig aan te merken. De vraag is dus of ze ons deze keer wel muzikaal gaan verrassen. Hoe het ook zij; het vertrouwen in op zijn minst weer een heel degelijk album van deze mannen blijft groot. En aangezien het alweer bijna vier jaar geleden is dat er het laatste album El Pintor verscheen, is het er ook wel weer tijd voor, dachten wij zo! (Ard Offers)

Florence + The Machine

Een verbod krijgen om liedjes te schrijven over water. Dat klinkt als iets onwerkelijks, maar Florence Welsh overkwam het drie jaar geleden, toen ze in de studio dook voor haar album How Big, How Blue, How Beautiful. Goed er stond een nummer waar H2O toch in voorkwam (Ship To Wreck) op, maar verder hield ze zich keurig aan die regel. Of ze dit keer weer een restrictie mee heeft gekregen is onduidelijk, maar album vier zit in de pijpleiding. Tenminste, ze staat deze zomer alweer groot op een paar internationale festivalaffiches. Dus dan is er ook nieuw materiaal nodig, zou je zeggen. 1 + 1 = 2. Toch? Wij hopen in ieder geval op een show in de regen. (Kasper Hermans)

The Boxer Rebellion

The Boxer Rebellion liet ons in 2017 al achter met de singles Love Yourself en What The Fuck. Beide prachtige singles met het nodige gevoel erin. Het is te hopen dat op Ghost Alive er wel ook wat nummers staan, die wat meer tempo en pit bevatten, al zal het hoe dan ook niet op te veel nummers het geval zijn. ‘Most of it is pretty low key’, zei zanger Nathan Nicholson een paar maanden geleden al bij 3FM. Toch zullen vier jongens met een drumstel, een bas, een gitaar en een keyboard ook wel eens los willen gaan. (Kasper Hermans)