Mozes And The Firstborn: ‘Het zou natuurlijk mooi zijn om de hitlijsten te bestormen’

11 tot en met 14 januari vindt Eurosonic Noorderslag plaats, het Festival waar muzikaal talent de kans heeft om door te breken bij het grote publiek en bij de organisatoren van grote Europese festivals. In aanloop naar ESNS interviewt Nieuweplaat een aantal artiesten die op het Groningse festival te zien zijn. Vandaag aan het woord: Mozes And The Firstborn.

Dat Nederlandse rockband Mozes And The Firstborn een topjaar achter de rug heeft, mag geen geheim meer wezen. Ze brachten hun tweede studioalbum uit, waren te zien op het Song Van Het Jaar Festival en reden door Europa met hun Crybaby tour. Op de vraag ‘Wat was jullie hoogtepunt?’ was het antwoord simpel: ’Het uitbrengen van Great Pile Of Nothing op Into The Great Wide Open.’ Great Pile of Nothing is de opvolger van het eerste album van Mozes And The Firstborn dat de naam van de band als titel droeg. Deze kwam uit in 2013. Ook terugkijkend op de maanden na de release van Great Pile Of Nothing is de band enorm trots op het resultaat.

Bij een nieuw album hoort natuurlijk ook een tour. Met de Crybaby tour deed de band podia aan in Duitsland, Oostenrijk, Engeland, België en natuurlijk ook Nederland. Wat zou het vetste zijn dat de band in de weken on the road heeft meegemaakt? ‘Toen we in november in Berlijn speelden, kwam tijdens Crawl (eerste single van GPON) een vriend van de basisschool het podium op samen met zijn vriend. Ze zoenden precies op het moment dat het stelletje in de clip dat ook doet.’

2016 was dus een druk jaar voor Mozes And The Firstborn, maar betekent dat dat ze het in 2017 rustig aan gaan doen? Niets is minder waar, voor 2017 beloven ze ‘Nieuw materiaal, festivals, concerten en nog heel wat andere dingen!’ Dus wie weet, misschien kan 2017 zelfs 2016 overtreffen en wordt dit helemaal het jaar voor de band.

Mozes And The Firstborn is een echte haren-los-gitaren-raggen-drummen-tot-je-stokken-breken-band. Hebben zij het gevoel te moeten vechten voor een plekje in de spotlight in een tijd waar hip-hop, pop en dance de hitlijsten domineren? ‘Ik heb het idee dat er juist best veel aandacht is voor ons soort muziek.’ was het antwoord. ‘Hoewel het natuurlijk mooi zou zijn om een totale revolutie te ontketenen en de hitlijsten te bestormen.’ Heerlijk als een band grote ambities heeft.

De laatste tijd zie je steeds vaker dat bands hun muziek (weer) als lp uitgeven. Ook Great Pile of Nothing is gereleased in langspeelformaat, maar waarom heeft de band er eigenlijk voor gekozen om dat te doen? ‘Ik denk dat er een grote groep mensen is die juist in deze tijd muziek weer echt willen bezitten. Dat is natuurlijk een mooie gedachte.’ In de tijd van Spotify, Apple Music en nog ontelbaar andere muziekplatformen blijkt maar weer dat muziekliefhebbers niet de magie zijn vergeten van een kast vol met muziek. En laten we eerlijk zijn, dat staat toch ook een stuk leuker dan een volle playlist?

Mozes And The Firstborn is natuurlijk niet de enige band die te zien is op Eurosonic Noorderslag. De laatste prangende vraag was dan ook welke andere artiesten absoluut het checken waard zijn tijdens het festival. Dit zijn hun tips:
‘Lookapony: Hometown homies met een kersverse plaat geproduceerd door Raven (drummer van Mozes And The Firstborn).
Canshaker Pi: We hebben de eer gehad dit jaar een aantal keer met ze te spelen en ze zijn zó goed.’

Mozes And The Firstborn zijn 13 en 14 januari te zien op verschillende podia tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen. Met een geweldige livereputatie wordt dit ongetwijfeld een show die je niet wil missen.