2017: “In 2017 ben ik fan geworden van hiphop”

2017 liet nog maar eens zien dat muziek kan verbroederen. Of, zoals heel Manchester zong, Don’t Look Back In Anger. De redactie van Nieuweplaat probeert dan ook zo vrolijk mogelijk terug te blikken op het voorbije muziekjaar. Wat waren de hoogtepunten? En wie zijn de nieuwe sterren van de toekomst? Spotter Ruben den Boer heeft de eer om het spits af te bijten.

2017 was allesbehalve saai, Donald Trump werd president, Nederland won het EK vrouwenvoetbal en we waren getuige van de langste formatie ooit. Ook muzikaal gezien waren er bergen en dalen. Sommige platen – waar ik al jaren naar uitkeek – vielen enorm tegen, maar andere artiesten zijn onverwachts naar de top van mijn playlist geklommen. Met een nieuw arsenaal aan singles, albums en live-ervaringen is het de hoogste tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar.

De ontdekking
Ik had nooit gedacht dat het mij zou overkomen, maar in 2017 ben ik fan geworden van hiphop. Dat begon met The Weeknd en J. Cole, en kwam tot z’n climax met mijn ultieme ontdekking van dit jaar: Vince Staples. Na zijn dampende optreden op Lowlands behoort deze rapper tot m’n absolute favoriete artiesten van 2017. Zijn laatste album, Big Fish Theory, staat dan ook al maanden op repeat.

De tegenvaller
Mijn grootste tegenvaller van het afgelopen jaar is een album waar ik al jaren naar uitkeek, Humanz van Gorillaz. Het is niet eens zo dat het geen goede muziek is, maar het is zeker niet zo memorabel als gehoopt. Zeker niet na die jarenlange hype rondom het album. Het feit dat ik tijdens het schrijven van dit artikel moet opzoeken wat de titel van het album ook alweer is, zegt genoeg.

Het optreden
Dit jaar heb ik een hoop optredens meegemaakt die ik niet snel zal vergeten. Van Moderat en Vince Staples op Lowlands tot Jett Rebel in Ahoy. Het optreden dat echter boven alle andere optredens uitstijgt is de show van Oscar and the Wolf in AFAS Live. Ik stond samen met m’n vriendin zo ver mogelijk vooraan en heb m’n ogen van begin tot eind uitgekeken. De legendarische moves en zangkunsten van Max, de lasers en de zeepbellen maakten dit de show der shows van 2017.

Het album
Humanz viel misschien tegen, maar gelukkig waren er dit jaar genoeg albums die wél ronduit fantastisch waren. Zoveel zelfs dat het ongelooflijk moeilijk was om de beste uit te kiezen. Uiteindelijk kom ik toch uit bij St. Vincent’s MASSEDUCTION. Dit is het eerste St. Vincent album dat ik ooit heb geluisterd, maar man, dit smaakt naar meer! Ze gaat zo enorm creatief om met haar stem, de muziek en de productie dat dit album nooit gaat vervelen.

Top 17
Voor het eerst sinds jaren staat er hiphop in mijn lijst met beste singles van het afgelopen jaar. Natuurlijk kon HUMBLE. niet ontbreken in de lijst, en ook Vince Staples heeft met Big Fish een plekje verdiend. Voor de rest is het vooral een lijst met veel variatie en weinig samenhang. Sign of The Times verdient de titel ‘beste popsingle’ en Amsterdam is absoluut een van de beste rocksingles van 2017.

Vooruitblik op 2018
In 2018 hoop ik weer een hele berg artiesten live te mogen zien. Met onder andere The National, Pearl Jam, Arctic Monkeys, The XX en Florence + The Machine on the road is er genoeg om uit te kiezen. Wat albums betreft laat ik me in 2018 lekker verrassen, wie weet vind ik weer een nieuwe favoriete artiest.