De releases van 2017: Rock

Na een voor de muziek roerig 2016, willen we vooral vooruitkijken. Wat kunnen we in het nieuwe jaar verwachten aan releases? Bij Nieuweplaat zetten we een aantal albums op een rijtje om in 2017 reikhalzend naar uit te kijken. Iedere keer is het de beurt aan een ander genre. Vandaag: Rock.

The National
Er zijn van die bands die je naar de keel grijpen, die nooit teleurstellen en als geen ander een gevoelige snaar weten te raken. The National er een van. Het lijkt wel of Berninger en co zichzelf met elk album weten te ovetreffen. Het laatste album Trouble Will Find Me herbergde juweeltjes als Don’t Swallow The Cap en natuurlijk I Need My Girl. Het lijkt lastig om dit te overtreffen, maar als er een band is die hooggespannen verwachtingen waar kan maken, is het The National. Er is nog niet veel bekend over de nieuwe plaat van deze favoriete Amerikanen, maar eind Augustus brachten ze Prom Song 13th Century, een van de nieuwe tracks, voor het eerst live ten gehore. Berninger wist in een interview te melden dat het nieuwe – nog naamloze – album de nodige elektronische invloeden zal hebben. We zijn meer dan benieuwd!

System Of A Down 
12 jaar, ja je leest het goed. Zo veel tijd zat er tussen het verschijnen van de laatste plaat (Mezmerize & Hypnotize) en het aankomende album van de Amerikaanse Armenen. Drummer John Dolmayan heeft in een interview verklaard dat de band de nodige druk voelt, met de gigantische gap die er tussen hun laatste albums zit. Het publiek verwacht veel van System Of A Down en dat beseffen de heren maar al te goed. Hoewel er nog niet heel veel over bekend is, deelde Dolmayan wel dat er al heel wat nummers op de plank liggen. Laten we hopen dat ze ons net zo weer in vervoering brengen als met hun vroegere, bezielde meesterwerken.

Snow Patrol
Zes jaar zit er maar liefst tussen Fallen Empires en het dit jaar te verschijnen, nog naamloze, nieuwe album. Eigenlijk zou de opvolger van dit laatste album, met onder meer meesterwerken als This Isn’t Everything You Are en New York, al in 2015 verschijnen. Zanger Gary Lightbody liet echter in verschillende interviews doorschemeren te kampen met een writers block. Al het inmiddels geschreven materiaal werd in de prullenbak gegooid het schrijfproces begon van voren af aan. Nu is het afwachten of Snow Patrol terug kan klimmen naar de status die ze in de nillies hadden.

The Offspring
Deze jeugdhelden komen in 2017 met nieuw werk, na het prima maar weinig bijzondere Days Go By. Dexter Holland gaf op de vraag waarom het telkens zo lang duurt de simpele maar prachtige uitleg: ‘We’re just lazy.’ Verder is er nog niet veel bekend over de aankomende plaat, buiten dat het album zo goed als klaar is en echt in 2017 zal verschijnen. Stiekem hopen wij op een nieuwe Americana of Smash. Hoop doet leven!

Others to watch
Natuurlijk zijn bovenstaande bands niet de enigen die in 2017 een album uitbrengen, zeker niet het brede genre rock. Als we even verder kijken weten we dat ook de heren van Limp Bizkit met The Stampede Of The Disco Elephants (award voor de meest originele albumtitel) nieuw materiaal uit gaan brengen, evenals de glamrockers van The Killers. Verder krijgen we nog aankomend werk van de big 3, om het zo even te noemen. Zowel U2, als Bruce Springsteen en Paul Mccartney hebben nieuwe albums voor ons klaar liggen. 2017 belooft veel goeds voor de rock!