Review Rewind: Beyoncé – Beyoncé (2013)

De jaren ’10 zitten er bijna op. Verschillende redacteuren van Nieuweplaat blikken terug op voor hen het beste, meest emotionele, tegenvallende, opvallende of verrassendste album van het voorbije decennium. Wessel Uphoff bespreekt dit keer Beyoncé’s self titled album.

Vlak voor het einde van 2013 dropte Beyoncé haar vijfde album. Zomaar. Ineens. Surprise. De wereld was in rep en roer.

Snap ik. Queen B bracht niet alleen een aantal nummers uit. Nee, elk liedje heeft zijn eigen videoclip gekregen. Visuele hoogstandjes. Bizar, diep, mooi, vaag, kleurrijk, poëtisch, sexy, classy en zoveel outfits. Een orgasme voor het oog. I know, dit is een platform over muziek, maar dit moest ik even genoemd hebben.

Goed, de muziek dus. Elk nummer op het album Beyoncé (een vijfde album dat je naar jezelf vernoemt, is sowieso al iconisch) is on point. De openingstrack bijvoorbeeld. Met Pretty Hurts liet mevrouw me al janken. Zes jaar later trouwens nog steeds. Lyrics als ‘Blonder hair, flat chest/Vogue says, thinner is better’ zijn eigenlijk een grote spiegel die Beyoncé onze crazy maatschappij voorhoudt. Of zoals ze zelf zingt: ‘Perfection is a disease of a nation’.

Maar Beyonce is meer dan een activistische superster. Ze is ook mijn danslerares. Als ik tracks als Partition, Drunk In Love en 7/11 hoor, dan moet je dekking zoeken. Ik maak moves waarvan ik niet eens wist dat ik ze had. Maar dat is logisch. Op haar vijfde album heeft Bey haar hardste beats ooit gemaakt. Op een hele sexy manier heeft ze een flink aantal van de liedjes in een hiphop-sausje gedipt. Het nummer ***Flawless is zelfs helemaal in die saus gevallen, want blijkbaar kan Beyoncé ook nog eens rappen.

Een van mijn favorieten van de plaat is Blow. Een liedje vol ge-’influenced’ met disco en funk. Rolschaatsen aan en gaan. Heb ik overigens niet zelf verzonnen, Beyoncé doet dit letterlijk in het clipje. Maar toch. Met je ogen dicht is dit wat je voor je ziet. In Blow zingt Bey bijna hijgend over het hebben van orale seks. *flirty-wink-emoji*

Met uitzondering van een aantal romantische en ‘ik-probeer-de-wereld-te-verbeteren’ onderwerpen is seks toch wel wat centraal staat op Beyonce’s vijfde album. “Sex sells” klinkt makkelijk, maar niet als Queen B het doet. Die doet het op de meest elegante en meest creatieve manier. Beyoncé speelt met heel veel genres en dat heeft ze heel fraai gedaan. Zó fraai dat het album wereldwijd al bijna achtmiljoen keer over de toonbank vloog. ICONIC!