Saint Sister: ‘Het voelt magisch om op festivals te spelen’

11 tot en met 14 januari vindt Eurosonic Noorderslag plaats, het festival waar muzikaal talent de kans heeft om door te breken bij het grote publiek en bij de organisatoren van grote Europese festivals. In aanloop naar ESNS interviewt Nieuweplaat een aantal artiesten die op het Groningse festival te zien zijn. Vandaag aan het woord: Saint Sister.

Het Ierse duo, bestaande uit Gemma Doherty en Morgan MacIntyre, maakt dromerige en sprookjesachtige folk met loepzuivere harpgeluiden en melancholische zang. Vleugje elektropop erbij: een bijzonder recept. Producer Alex Ryan (de bassist van Hozier) kwam als grapje met de term atmosfolk, en dat dekt de lading eigenlijk heel goed.

De dames leerden elkaar kennen tijdens hun studie in Dublin, maar draaiden een beetje om elkaar heen. Tot ze bij het afstuderen samen zongen met The Trinity Orchestra. Gemma: ‘Daarna kreeg ik een sms’je van Morgan, of ik eens koffie met haar wilde drinken om een eventuele samenwerking te bespreken.’ Die koffie was een goed idee, want in november 2014 vormden ze Saint Sister en begon hun spannende rit naar muzikaal succes.

Doherty en MacIntyre gooien zich volledig in het nieuwe project en zijn al snel te zien op de Ierse televisie. Daarna maakt het duo in een sneltreinvaart een heleboel mee. Een optreden met Arcade Fire’s William Butler, om maar iets te noemen. In november 2015, precies één jaar na de geboorte van hun samenwerking, brengen ze hun eerste EP uit: Madrid.

De dames zijn dan zelf nooit in de Spaanse stad geweest, maar daar gaat het ook niet om. Gemma: ‘Madrid vertelt het verhaal van het gras dat altijd groener lijkt aan de andere kant. Een plek of situatie die je nog nooit hebt gezien of meegemaakt kan je makkelijker verheerlijken. Madrid was zo’n plek voor ons!’ Overigens voegt ze er snel aan toe dat wanneer ze uitgenodigd worden voor een optreden in Madrid, ze die kans natuurlijk meteen grijpen.

Eenzaamheid speelt een grote rol in de teksten van zowel Madrid als de in oktober uitgebrachte single Tin Man/Corpses. Morgan: ‘Er zijn zoveel manieren waarop je je alleen kunt voelen. We streven er niet naar, maar toch bespreken bijna al onze nummers een vorm van isolatie. Ik ben heel slecht in alleen zijn. Wanneer ik eenzaam ben en dat gevoel bijna ondraaglijk wordt, geef ik me over aan het schrijven van teksten.’

Afgelopen zomer heeft Morgan waarschijnlijk geen last gehad van eenzaamheid. De band stond namelijk op meerdere festivals, waaronder het bekende Amerikaanse festival SXSW en het Engelse Glastonbury. Morgan: ‘We waren best nieuw in het festivalcircuit, dus elk optreden was geweldig maar ook een enorme leerschool. Het voelt bijvoorbeeld nog steeds zo onwerkelijk dat we naast onze favoriete acts stonden. Pure magie, om op een festival te spelen.’

De ‘heilige zusters’, die hun naam verzonnen omdat ze het vrouwelijkheid en kracht vonden uitstralen, hebben nog veel in petto voor hun fans. Gemma: ‘We zijn nu druk bezig met ons eerste complete album. De komende maanden zullen dus in het teken staan van schrijven en opnemen. Het was geweldig om al die shows te spelen afgelopen jaar, maar we krijgen er ook wel weer kriebels van om nieuw materiaal te maken.’

Gemma en Morgan zullen die nieuwe nummers nog heel even op pauze moeten zetten, want donderdagavond 12 januari zal Saint Sister eerst hun atmosfolk laten horen aan de bezoekers van Eurosonic Noorderslag.