Serving you de beste pride-nummers van het afgelopen jaar!

Er is dit jaar nogal wat commotie geweest rondom Pride Amsterdam (precies ja, voormalig Gay Pride). Te weinig geld en juist veel te veel bezoekers zorgden de afgelopen tijd voor een zuur smaakje aan de Pride. Inmiddels heeft het zure plaatsgemaakt voor het zoete, en met de LGBTQ-liedjes van het afgelopen jaar wordt ‘ie misschien wel mierzoet. De beste pride-anthems hebben wij voor je op een rijtje gezet.

New gay-icon in town!
Het duurde even voordat ze serieus genomen werd, maar CupcakKe is inmiddels uitgegroeid tot een icoon voor de LGBT-community. De teksten van de Amerikaanse rapper zijn expliciet, seksueel, in-your-face en eigenlijk gewoon geniaal. In het nummer LGBT rapt ze: “Fuck out my way when you see me/I’m rollin with the LGBT.” Ook kun je beter van CupcakKe ‘haar’ drags afblijven als je nog normaal wilt kunnen zitten; “Judge one of mu drags, catch a heel up in yo’ ass.”

Work is zó 2017…
Weet je nog, die goede ‘oude’ tijd waarin je geen nummer kon luisteren zonder het eeuwige ge-‘work’ in nummers? Nou, die tijd is voorbij. Dit jaar zijn we aan het SWERLK-en geslagen. SWERLK is een combinatie van twerk, twirl, werk, swerve en swirl, of zoals de Scissor Sisters zeggen: “It’s a way of life, a mind set and a show of solidarity.” Solidair is SWERLK zeker, want het disconummer is opgedragen aan alle mensen die overleden tijdens de schietpartij in Orlando.

Sorry, I was busy thinkin’ ‘bout boys.
Niet alleen het oor, maar ook het oog wil wat hebben. Daarom Boys; de nieuwste single van Charli XCX. De Britse zangeres heeft in de videoclip de genderrollen lekker omgedraaid. De titel van dit mierzoete popliedje zegt eigenlijk al genoeg; in de video zijn zestig bekende en lekkere boys te zien. Yum!

Biseksueel statement in de hitlijsten.
Toen de biseksuele zangeres Halsey een duet schreef over een queer romance, moest en zou ze samenwerken met een artiest die écht zou passen bij de lyrics. Geen Katy Perry – zoals haar label wilde – maar Lauren Jauregui koos Halsey voor het nummer Strangers. Lauren van Fifth Harmony kwam afgelopen jaar als biseksueel uit de kast. Strangers is een synthpop-pareltje en de stemmen van de twee vloeien prachtig in elkaar over. Als twee mainstream artiesten hebben Halsey en Lauren met hun samenwerking een statement gemaakt in de hedendaagse popcultuur.

Club, legend, art, theater.
Het negende en meest recente seizoen van Rupaul’s Drag Race was een New York-seizoen. Vier van de veertien van drag queens kwamen uit de concrete jungle. De vier queens Aja, Alexis Michelle, Peppermint en Sasha Velour sloegen de handen ineen en daar rolde C.L.A.T. uit. C.L.A.T. staat voor club, legend, art en theater. Vogue op de dansvloer gegarandeerd.

Overdosis liefde.
“Wat liefde voor jou en wat liefde voor jou! Wat liefde voor iedereen!” Dashni Morad speelt in haar zomerse Love Wins voor Oprah Winfrey. Welke afkomst, geloof of geaardheid je ook hebt, het maakt Dashni niet uit.

Today is Niki Today.
Nadat Niki Today Miss Travestie Holland 2016 won én ambassadrice werd van Pride Amsterdam dit jaar, is de Nederlandse drag queen op elk mogelijk pride-feestje te zien deze maand. Dat de ‘dame’ een dosis humor bevat, laat ze zien in haar eigen single Sex Over The Phone. Het heerlijke foute popnummer, met een knipoog naar de jaren ’80, is orgineel van de Village People (die van Y-M-C-A ja).

Back tot he front, to the side, to the HEY!
Geen Pride zonder cathy popliedjes, en daarom zijn Alaska, Courtney Act en Willam van Rupaul’s Drag Race a.k.a. The AAA Girls de studio ingedoken. To serve you oorworm-realness! Het nummer AAA en de videoclip hiervan is hilarisch, vol met pruiken, kleurrijke pakjes en bevat een dansinstructie. Wat ons een betreft dé formule voor een perfect pride-liedje.

“This is my pride”
De organisatie van Pride Amsterdam vroeg behalve aan Niki Today ook The Voice-zangeres Shary-An om ambassadrice de worden van de Pride dit jaar. Zonder erover na te denken zei ze volmondig ja en zong ook I Am What I Am in; hét pride-anthem van dit jaar. De track is een danceversie van het nummer uit de Broadway musical La Cage aux Folles. Zelf zegt de Haagse zangeres over het nummer: “Het klinkt simpel, maar voor sommige mensen is het verrekte moeilijk om uit te dragen wie je bent.”

Ben je toe aan nog meer Pride-anthems? Check hieronder de playlist die Nieuwplaat maakte om jouw Pride nóg beter te maken!