Wat kan je verwachten van de Eurovisie Songfestival-acts dit jaar?

Bij het Eurovisie Songfestival staat niet alleen het liedje zelf centraal. Ook de choreografie is ongelooflijk belangrijk. Hoe zet je je song in het mooiste jasje? Hoe breng je het verhaal het beste over naar het publiek? Ook in Rotterdam pakken de delegaties weer uit met de stagings voor hun inzendingen. Hier een paar van de meest opvallende acts:

Duivelse act uit Cyprus
Cyprus opent de finale dit jaar. Elena Tsagrinou zingt haar nummer El Diablo voor een grote spiegel terwijl vier danseressen in rode skintight pakken een choreografie uitvoeren, waar Elena zelf ook aan mee doet. Ook komen er acrobatische poses in de act voor, uitgevoerd door zowel de danseressen als Elena zelf.

Strijdlustige vrouw uit Albanië
Anxhela Peristeri staat alleen op het podium, gekleed in een zilver pak. Op de achtergrond zijn rood en zwart, de twee kleuren van de Albanese vlag, te zien. Verder voert Anxhela een choreografie met veel hairflips uit. Ze draagt een zilveren kostuum, geïnspireerd op krijgers. Anxhela mag dan wel alleen op het podium staat, maar ze eist zeker alle aandacht op.

Krachtige boodschap uit Rusland
De Russische zangeres Manizha wil met haar nummer Russian Woman alle vrouwen in Rusland vertegenwoordigen. Dit doet ze door in een enorme jurk haar act te openen, lijkende op een matroesjka pop. De stof waarvan de jurk is gemaakt is door vrouwen uit elke regio van Rusland opgestuurd naar Manizha. De backdrop zit vol met tekeningen van Russische vrouwen, inspirerende teksten en video’s van Russische vrouwen.

Dijk van een stem uit Malta
De 18-jarige Destiny staat samen met vier danseressen op een verhoging tijdens het begin van het optreden. Camerashots, choreografie en de overweldigende stem maken van Destiny laten deze act opvallen.

Reis door Amsterdam met Portugal
De band The Black Mamba treedt op terwijl er op de achtergrond een verhaal wordt verteld met illustraties van Amsterdam en silhouetten van een orkest. De stad wordt geportretteerd met een sfeer die aan Parijs doet denken.. Leadzanger Pedro Tatanka voert een gitaarsolo uit op het kleine podium midden in de zaal.

Choreografie en dynamiek uit Servië
Het optreden van het energieke trio Hurricane draait vooral om choreografie, energie en de stemmen van de drie meiden. Gekleed in zwarte pakken voeren ze een choreografie uit, terwijl er op het scherm achter hen teksten met Loco Loco te zien zijn, gepaard met de kleuren wit, zwart en rood.

Onzichtbaarheid is het geheim van Griekenland
In een paars met kristal bedekt catsuit brengt Stefania haar nummer Last Dance. Vier in wit geklede dansers staan met haar op het podium. Er wordt veel gebruik gemaakt van greenscreen technologie. Zo dragen de dansers om haar heen een groen pak onder de witte kleding, waardoor het lijkt alsof er onzichtbare mannen naast Stefania dansen. Ook staan ze op een groene trap die niet te zien zal zijn op tv, waardoor het lijkt dat Stefania door de lucht heen loopt.

Moderne ballade uit Zwitserland
Gjon’s Tears brengt zijn nummer Tout l’Univers terwijl hij een choreografie uitvoert. Hij doet dit terwijl hij op een groot wit decorstuk staat, dat tijdens het optreden van vorm verandert. De gehele act geeft een moderne twist aan een franse ballade, terwijl Gjon moeiteloos alle hoge noten haalt.

Quirkiness uit IJsland
Samen met de band Gagnamagnið staat Daði Freyr op het podium. De hele crew draagt matchende groene truien met hun gezicht er op. Pixel-animaties van Daði en de Gagnamagnið leden zijn zwevend in de ruimte te zien op het grote LED scherm. De groep voert ook hun signature quirky danspasjes uit. Omdat één van de leden van de groep positief is getest op COVID, wordt een opgenomen repetitie uitgezonden in plaats van een écht live optreden.

Naar de maan en terug met Spanje
Blas brengt een ode aan zijn overleden oma met zijn nummer Voy A Quedarme. Tijdens de act staat Blas te zingen onder een gigantische ballon in de vorm van de maan. Dit is de allergrootste prop dat ooit op het Eurovisie podium is verschenen.

Dansende middelvinger uit Duitsland
Jendrik danst samen met een grote hand dat een peace teken maakt, en soms ook een middelvinger, het hele nummer door terwijl hij duidelijk maakt dat hij geen haat voelt. De act is erg cartoonish.

Rode middelvingers uit Finland
De rockband Blind Channel voert een optreden uit dat vrijwel gelijk is aan hun optreden tijdens de Finse nationale finale Uuden Musiikin Kilpailu. Een groot verschil is dat de bandleden hun middelvingers niet meer opsteken, omdat dat niet is toegestaan op het podium. In plaats daarvan hebben alle bandleden hun middelvingers rood geverfd.

Intiem en kwetsbaar uit Bulgarije
VICTORIA voert haar intieme nummer Growing Up Is Getting Old uit terwijl ze op een grote ronddraaiende rots staat. Tijdens het optreden valt er zand uit de lucht, ook op het scherm achter haar is vallend zand te zien. VICTORIA heeft een foto van haar en haar vader, hij lijdt aan ALS, met zich mee op het podium als verrassing voor hem.

Flitsende pakken en aanstekelijke choreografie uit Litouwen
Net zoals tijdens hun optreden in de Litouwse nationale finale, heeft The Roop weer een uitgebreide choreografie. Ze hebben verschillende dansmoves die afgeleid zijn van danspasjes die ze in hun jeugd hebben verzonnen. Met de gele kleuren van hun kostuums, paarse kleuren van de backdrop is paars afwisselend met een zwart-wit schaakbord patroon.

Electro folk rave uit Oekraïne
De band Go_A geeft een echte electric-folk-rave vibe met in wit geklede dansers die lichtringen vasthouden, twee muzikanten, ook in wit gekleed, en de leadzangeres, Kateryna, gekleed in een zwarte jurk met een gifgroene bontjas. Ze staan op een witte verhoging met uitstekende takken. Op de achtergrond zijn post-apocalyptische bosdieren en een rennende menigte mensen te zien. De act bouwt drie minuten lang een spanning op die op het einde explodeert in extase.

Intimiteit uit Frankrijk
De Franse Barbara zingt haar nummer Voilà op een erg intieme manier, zonder een projectie op het scherm achter haar. Emotie is de keyfactor van haar optreden, gepaard met grote handgebaren om haar boodschap over te krijgen.

Van donkerte naar vrijheid met Nederland
Jeangu begint zijn nummer Birth Of A New Age op een donker podium met scheuren op het grote scherm achter hem. Samen met twee achtergrondzangers en een danser staat hij op het podium. Uiteindelijk breekt er een kleurenbom los, wat de vrijheid van zijn song benadrukt.

Fashion en rock en vuur uit Italië
De Italiaanse band Måneskin draagt matchende rode leren pakken terwijl ze in de muziek opgaan. Op het scherm achter hen worden de silhouetten van de bandleden laten zien. Deze act heeft heel lang alle pyro kranen openstaan. Dit is de act met het meeste vuurwerk dit jaar.

San Marino importeert uit Amerika
Senhit staat samen met vier dansers op een draaiend plateau in de vorm van een diamant. De dansers dragen een masker waar Adrenalina op staat geprojecteerd. Tijdens het eerste couplet draagt Senhit een gouden headpiece. Ook wereldbekende rapper Flo Rida staat op het podium naast Senhit.

Lees ook onze andere Songfestival-artikelen