WK Nieuweplaat: Panama – Rode duivels in Panama-Stad

Tijdens het WK voetbal duiken we bij Nieuweplaat elke dag in de muziek van de deelnemers. Vandaag de nummer 55 in de FIFA World Ranking: Panama. Panama is het onderste landje van Midden-Amerika. Op de kaart ziet het er misschien wat klein en onbeduidend uit, maar Panama is twee keer zo groot als Nederland. Het land staat natuurlijk het meest bekend om het Panama-kanaal en de belastingontduiking. En straks bij jou misschien ook wel om de coole muziek!

Een belangrijke artiest in Panama is Pedro Altamiranda. Hij maakt maatschappijkritische carnavalsnummers en is cultureel gezien misschien wel te vergelijken met Fela Kuti in Nigeria. In de jaren ’80 was Manuel Noriega aan de macht in Panama, een dictator die werd vergeleken met Muammar Gadaffi. En daar was dan ook een hoop kritisch over te zeggen. In de tijd van Manuel Noriega werd de muziek van Pedro Altamiranda verboden. Na het dictatorschap bleek dat dat verbod niks had uitgehaald, want iedereen kende zijn nummers. Nu zijn zijn lyrics haast door het Panamese dialect verweven. Het is vrolijk, dansbaar en maatschappijkritisch. Hoe goed wil je het hebben?

In Panama-Stad kan je opgeschrikt worden door de Diablo Rojos, letterlijk ‘Rode Duivels’. De stad kocht oude schoolbussen uit de Verenigde Staten op en de buschauffeurs mochten ermee doen wat ze wilden. De bussen werden bespoten met graffiti en versierd met lichtjes. De bussen hebben vaak grote boxen aan boord en spelen salsa, reggaeton, of andere dansbare muziek af. Ze heten trouwens Diablo Rojos, omdat ze nogal een gevaar zijn op de weg. Omdat ze zelf hun klanten moeten regelen en elke andere bus concurrentie is, zijn er wel eens “suicide races” richting de halte.

Panamese artiesten zijn het meest beïnvloed door Caribische muziek en Spaanse muziek. Een van de genres die hier uit ontstond is reggae en Español. Dat is een combinatie tussen reggae en dancehall en de voorloper van reggaeton. Een van de eerste artiesten in deze stijl is El General. Let op, dit is echt heel erg dansbaar!

El General is trouwens in 2004 gestopt met zijn muziek om zich aan te sluiten bij de Jehova’s getuigen. Tussen alle dansmuziek heb je ook steeds meer bandjes in Panama. Je hoort vaak nog wel de invloeden vanuit de reggae of salsa, maar het zit allemaal in een iets moderner jasje. Señor Loop is bijvoorbeeld zo’n band:

En ook Entre Nos is nog het vermelden waard. Laid back liedjes om lekker bij te relaxen:

Ben jij ook fan geworden van Panama? Je kan ze vanmiddag om 14:00 aanmoedigen tegen Engeland.

Meer weten over de muziek van de WK-landen? Gisteren schreven we al over Tunesië.