WK Nieuweplaat: Polen – Waar stijlen en talen door elkaar lopen

Met twee verloren wedstrijden en een doelpuntensaldo van -4 ziet het er niet zonnig uit voor Polen. Sterker nog, ze spelen vanavond alleen nog maar voor de eer. De Poolse prestatie op het WK in Rusland is er dus niet een om over naar huis te schrijven. Gelukkig kunnen de Polen altijd nog trots zijn op hun muziek. Die is namelijk modern, energiek, en divers.

Dawid Podsiadoło

Op dit moment wordt de lijst ‘Top 50 Poland’ op Spotify aangevoerd door Dawid Podsiadoło. De Poolse singer-songwriter won in 2012 de Poolse versie van X Factor, wat hem een platendeal met Sony Music opleverde. Sinds 2012 is zijn populariteit alleen maar gestegen. Zijn twee albums, Comfort and Happiness en Annoyance and Dissapointment, behaalden beide een nummer één positie in de Poolse hitlijsten.

Nu domineert Podsiadoło dus de hitlijsten met zijn laatste single Małomiasteczkowy. Nee, lekker over de tong rolt het niet, maar het klinkt gelukkig wel uiterst lekker. De upbeat nummers gaan met gemak van een tokkelend gitaartje, via scheurende gitaarrifs, over in oversturende synthesizers. Als we het zouden moeten vergelijken lijkt de stijl van de Pool misschien nog het meeste op het werk van The Neighbourhood en Neon Trees. Naast Poolstalige nummers zijn op Podsiadoło’s albums ook veel Engelstalige tracks te vinden. Het niet kunnen verstaan is dus geen excuus om deze artiest links te laten liggen.

Organek

Mocht je na de sporadische gitaarsolo van Dawid Podsiadoło honger hebben gekregen naar meer, dan ben je bij Organek aan het juiste adres. De rockband debuteerde in 2014 met hun album Głupi en wist direct een goede indruk achter te laten. Misschien is het wel de frisse stem van Thomas Organek, de recht-voor-z’n-raap power akkoorden, of de keys die altijd in de achtergrond lijken te loeren. Hoe dan ook, Organek is hot in Polen.

Net als Podsiadoło is ook Organek niet bang om het Pools te verruilen voor het Engels. Nummers als Get it Right en Son of a Gun, beide afkomstig van het laatste album Czarna Madonna, getuigen daarvan. Ook live weten de rockers het Poolse publiek precies te geven wat ze willen. Dat lieten ze in 2015 wel zien op het Poolse Woodstock festival, waar ze de mainstage platspeelden.

Guzior

Maar gitaargeweld is niet alles wat er in Polen te halen is. Nee, net als de collectie worsten, lijkt de selectie muzikale genres en stijlen eindeloos. Gelukkig is het meeste nog hartstikke goed ook. Zo gooit Guzior het met zijn melancholische hip hop het weer over een heel andere boeg. Na het luisteren van z’n kersverse album EVIL_THINGS is de vergelijking met de populaire Duitse rapgroep K.I.Z. snel gelegd.

Het is laid back, ruimtelijk en een beetje duister. Verwacht van ook Guzior dan ook niet de energieke trap die we van de Nederlandse, Engelse en Amerikaanse artiesten gewend zijn. Het hoge tempo dat z’n muziek mist, geeft hij terug in het tempo van albumuitgaves. In zijn korte tweejarige bestaan als artiest bracht de rapper namelijk al twee studio-albums uit.

Michał Szczygieł

Ja, je leest het goed, en nee, je spreekt het waarschijnlijk niet goed uit. Gelukkig is de muziek van Michał Szczygieł een stuk toegankelijker. Of nou ja, muziek. Dat ene nummer bedoelen we dan. De jonge singer-songwriter heeft namelijk nog maar één track op z’n naam staan, meer had de Pool echter niet nodig om zijn supersterren-status te vergaren. De clip van Nic Tu Po Mnie is in een paar maanden namelijk al meer dan 11 miljoen keer bekeken op Youtube!

Met zijn zomerse en luchtige track kan hij het Poolse team en de Poolse supporters misschien nog een vleugje optimisme geven. Hopelijk weten ze er vanavond dan nog een mooie wedstrijd van te maken tegen Japan. Wat de uitslag ook wordt, als ze thuis komen kunnen ze weer genieten van een hoop lekkere muziek.

Wil jij alsnog juichen voor het Poolse team? Vanmiddag spelen de Polen om 16:00 hun zwanenzang tegen Japan.

Wil je meer muziek uit WK-landen horen? Eerder vandaag schreven we al over Brazilië!