WK Nieuweplaat: Zweden – Naast knäckebröd en IKEA nog genoeg in de aanbieding

Al veel decennia speelt Zweden een belangrijke rol in de muziekindustrie. Uiteraard kennen we natuurlijk allemaal de hits van ABBA maar het land van knäckebröd en IKEA heeft nog meer succesvolle namen afgeleverd. Ace Of Base, Roxette, The Cardigans, Robyn, A*Teens, Loreen, Mäns Zelmerlöw, Tove Lo en Avicii (God hebbe zijn ziel) om er een aantal te noemen. De toch wel unieke, Scandinavische sound wordt wereldwijd al jaren geroemd. Om die reden zijn er ook dan ook talloze niet-Zweedse artiesten (zoals onze Anouk) die maar wat graag naar het land afreizen om hun platen van de juiste productie te voorzien. Producers als Max Martin, Shellback, RedOne, Kristian Lundin doen al jaren goede zaken op dit gebied. Omdat het land zich op commercieel gebied niet meer hoeft te bewijzen, hierbij vier aanraders die niet persé mee hoeven mee hoeven te liften op een gooi naar eventueel succes in de hitlijsten.

Sarah Klang
Ze noemt zichzelf ‘het droevigste meisje van Zweden’. De 25-jarige Sarah Klang heeft dan ook een typerende snik in haar stem. De uit Götenburg afkomstige zangeres maakt melancholische soul met een vleugje americana. In 2016 bracht ze haar eerste single Sleep uit die een jaar later werd opgevolgd door het nummer Strangers. Vorig jaar verschenen de singles Left Me On Fire en Lover. Afgelopen februari verscheen het langverwachte debuutalbum getiteld Love In The Milky Way.

Be The Bear
Onder de naam Be The Bear heeft producer Christina Wehage de afgelopen jaren haar medewerking verleend aan een Zweedse film en televisiecommercials van het automerk Volvo. Vorig jaar verscheen de single Erupt waarmee er vervolgens vergelijkingen werden gemaakt met namen als Björk en Aurora. Meer werk van deze krachtige en zelfstandige vrouw (zoals ze zichzelf noemt) wordt later dit jaar verwacht.

Albin Lee Meldau
Singer/songwriter Albin Lee Meldau kreeg in 2016 zijn eerste succes met het nummer Lou Lou dat sinds de release 23 miljoen streams wist te verkrijgen op Spotify. Door muziekliefhebbers wordt hij geprezen om zijn unieke, ‘one-of-a-kind’ stem. De muziek omschrijft Albin als ‘recht uit het hart’. Na twee ep’s verscheen eerder dit jaar dan eindelijk zijn debuutalbum About You. Liefhebbers van indiepop kunnen Albin op 23 oktober live aan het werk zien tijdens een optreden in de Amsterdamse Melkweg.

Lykke Li
Sinds Lykke Li in 2008 haar eerste ep uitbracht, is de Zweedse chanteuse niet meer weg te denken uit de indiepopwereld. Met haar vorige drie albums tourde ze langs de grootste festivals als Glastonbury, Coachella en Lollapalooza en ze kreeg lovende kritieken van onder andere The New York Times en Rolling Stone. De afgelopen twee jaar was ze bezig met verschillende projecten waaronder supergroep Liv die ze zelf omschrijft als een liefdesbaby van ABBA en Fleetwood Mac. Op 5 november a.s. kan je haar bewonderen in de Melkweg.

Eerder al bespraken we muziek uit Peru en Frankrijk.