WK Nieuweplaat: Frankrijk – Weinig Engels en enkele dj’s

De Fransen maken vaak muziek in hun eigen taal en laten de Engelse taal links liggen. Dat zien we bij Maître Gimes, Christine and the Queens en Zazie, drie grote namen uit Frankrijk. Verder wordt ook in Canada veel Frans gesproken en dus ook gezongen, dit doen bijvoorbeeld Coeur de Pirate en Zaho (luister vooral even naar Laissez-Les Kouma). En hoewel ook zij prima Franstalige muziek maken, blijven we vandaag bij de artiesten die van oorsprong uit het land komen.

DJ Snake

Niet een kleine naam om mee te beginnen: DJ Snake. De Parijse DJ en producer maakte nummers voor Lady Gaga voordat hij zelf naar de voorgrond trad. Dat deed hij in 2013 met het nummer Turn Down For What, wat destijds direct een hit was. In 2015 maakte hij het populaire zomernummer Lean On met Major Lazer en Mø. Daarna ging het snel. In 2016 bracht hij zijn debuutplaat uit en daarna volgende hits als Broken Summer en de samenwerking A Different Way met zanger Lauv. Dit jaar is misschien nog wel zijn meest bewogen jaar tot nu toe. Hij bracht al vijf nummers uit waaronder vier samenwerkingen, waarvan de laatste Let’s Get Ill vorige maand werd uitgebracht. Met al vijf tracks in 2018, en we zitten pas op de helft, zijn we zeer benieuwd wat we nog meer van deze drukbezette Fransman mogen verwachten.

Christine and the Queens

In 2014 trok Héloïse Létissier de aandacht met haar debuutsingle Christine. De synthpop die we hoorden sloeg een nieuwe weg in, maar ook de eigenaardige videoclip bleef niet onopgemerkt. In datzelfde jaar stond de zangeres in het voorprogramma van de Belgische Stromae. Maar ook Lykke Li, die je haar Zweedse voorganger zou kunnen noemen, wilde Létissier als haar showopener. In 2015 bracht ze een Engelse versie van haar debuutplaat uit. En hoewel het sinds die tijd stil is gebleven, lijkt de zangeres op weg te zijn naar een album dit jaar. In mei bracht ze twee nummers uit met de al langer inactieve Dâm-Funk, een Amerikaanse funkmusicus. Vorige maand bracht ze het Engelstalige Doesn’t Matter uit, een erg lekkere track. Hiervan maakte ze ook een Franse versie, voleur de soleil, die op dezelfde dag uitkwam. Reden genoeg om te wachten (en te hopen) op een nieuw album van deze Française.

David Guetta

Deze Fransman mag in een lijst met muziek tijdens het wereldkampioenschap voetbal niet ontbreken. In 2016 maakte hij namelijk nog samen met Zara Larsson het themalied voor het Europees kampioenschap, This One’s For You. Vorige maand nog bracht hij het nummer Your Love uit met Showtek. Maar dit is het niet de enige keer dat hij dit jaar van zich liet horen. Zo werkte hij al samen met Sia aan Flames en met onze eigen Martin Garrix en Brooks aan Like I Do. Zijn laatste album dateert uit 2015 en met al deze singles lijkt het erop dat Guetta werkt aan een nieuwe plaat.

Zazie

Zazie is een artieste die al flink wat jaren actief is. Tussen 1992 en nu maakte ze zes albums waarop vooral poprock te horen is. Vijf van de zes waren zeer populair en werden daarom bekroond met het platinastatus. Afgelopen mei bracht ze het nummer Speed uit dat, ondanks de titel anders doet vermoeden, Franstalig is. De trick bij dit nummer is dat de snelheid van het nummer wordt opgevoerd naarmate het lied vordert.

Eerder al bespraken we de muziek uit Peru en de Spaanse flamenco.