Jamie Cullum – Paradiso, Amsterdam

Woensdagavond 13 november 2013 stond de Britse jazzpop-muzikant Jamie Cullum in de Amsterdamse poptempel Paradiso. In mei 2013 heeft Cullum zijn nieuwste album, getiteld Momentum, uitgebracht. In het kader van dat album toert hij door Europa. 11 t/m 13 stonden in het teken van Nederland. Maandag Utrecht, dinsdag Nijmegen en hij mocht afsluiten in een uitverkochte grote zaal van Paradiso.

Het eerste wat opvalt is de energie. Het openingsnummer van het optreden, The Same Things, wat tevens ook de openingstrack van het nieuwste album is, zet hoog in. Springend komt Cullum op, zweept direct de zaal op door mee te zingen en te klappen. En Paradiso hapt, en niet zo zuinig ook. Vanaf het begin slaat het enthousiasme in de volledige zaal aan en je hoopt dat dit niveau niet inzakt gedurende de komende twee uur! Wat een energie!

De volgende vier nummers zijn een afwisseling van nieuwe en oude nummers. Wat opvalt is dat de zaal gevuld is met grotendeels echte Jamie Cullum fans, want ook de nieuwe nummers worden net zo moeiteloos meegezongen als de oudere nummers. Misschien is dat de reden dat het publiek zo enthousiast is. Het applaus klinkt hard en enthousiast; Paradiso ligt aan Jamie’s voeten. Klaar om vermaakt te worden door de entertainer op het podium.

Naast het feit dat de band ontzettend strak staat te spelen, Jamie Cullum geweldig zingt en het publiek enthousiast is, is de show ook voorzien van de nodige dossis humor en variatie. Drummen op de piano, beatboxen en ‘Love For Sale’ midden in het publiek zingen. Al deze dingen zorgen ervoor dat de show interessant blijft om naar te kijken, niet dat het zou vervelen met de zich als ADHD’er gedragende Cullum.

De bekendste hit ‘Everlasting Love’ wordt vanuit elke hoek van de zaal meegezongen en ziet er wel een beetje uit als routine werk van Cullum. Gelukkig trakteert de Brit ter compensatie de zaal meerdere keren op zeer uitgebreide solo’s in onder meer ‘Please Don’t Stop The Music’, ‘When I Get Famous’ en helemaal verrassend was ‘These Are The Days’ waarin het eind van het nummer doorvloeit naar een eigen funky, jazz nummer met alleen de songtekst ‘I Feel Fine’.

Cullum houdt het tempo de hele tijd vast en zakt niet in. De band en Jamie blijven scherp en nergens zal je een verkeerd nootje er tussen uit kunnen pikken. Hij verrast en overtuigt menig bezoeker van zijn geweldige talent als zanger, multi-instrumentalist en entertainer. De twee uur durende show wordt afgesloten met ‘Mixtape’ waarbij hij het publiek opzweept te gaan springen om de avond te eindigen. Het lukt hem nog ook. De volledige vloer van Paradiso en zelfs op de balkons, staan mensen te springen, zingen en dansen terwijl de band alles (muzikaal en fysiek) geeft. Paradiso wordt door de Brit ingepakt en doet exact wat hij wilt; een geweldige prestatie als performance en vooral muzikaal zeer sterk!