Avenged Sevenfold – Ziggo Dome, Amsterdam

Avenged Sevenfold speelde op 19 november 2013 in de Ziggo Dome, hun grootste Nederlandse podium tot nu toe. Bij aankomst was een enorme doodshoofd op het podium meteen een eye-catcher, dit decorstuk is natuurlijk afgeleid van het Avenged Sevenfold logo. De start week maar vijf minuutjes van de planning af ( planning was 21:20, band begon om 21:25), maar was absoluut spetterend met een enorme hoeveelheid vlammenwerpers en vuurwerk. Het concert werd geopend met nummer ‘Shepherd of Fire’, de nieuwste single van het album Hail To The King.

De band is in Nederland tot nu toe niet heel populair geweest, ondanks dat ze hebben opgetreden als voorprogramma van Metallica. Na het horen van de zang van het publiek, dat ieder woord leek te weten, deelde de band enthousiast mede dat ze  enorm verrast en dankbaar waren over de opkomt in de Ziggo Dome, zeker aangezien het een dinsdag avond was en we toch allemaal een studie of baan hebben. Als welkom aan het publiek dat voor het eerst een Avenged Sevenfold (vaak afgekort naar A7X) concert bezocht, werd het nummer ‘Welcome To The Family’ gespeeld.

De setlist was erg gevarieerd, maar wel duidelijk gebaseerd op het onlangs verschenen album Hail To The King. Toch zijn de grootste hits ‘Afterlife’ en ‘Nightmare’ wel toegevoegd. Wat me echter opviel is dat de rustigere nummer zoals ‘Dear God’ en ‘Seize The Day’ waren weg gelaten. Daardoor was de setlist wel erg hevig naar mijn mening.

Ondanks de ruwe teksten en attitude van de band, lieten ze ook hun zachte kanten zien. Er werd namelijk een eerbetoon uitgesproken aan voormalig drummer ‘The Rev’ Sullivan, die overleden is aan overmatig gebruik van drugs. De zanger doet dit door te spreken over een avontuur dat ze jaren geleden in Amsterdam hebben meegemaakt met de Rev. Hierna wordt het nummer ‘Fiction’ gespeeld, wat geschreven is door zanger Matthew en ex-drummer The Rev. Het publiek hielp mee met de sfeer door massaal aanstekers in de lucht te houden. Dit nummer genaamd ‘Fiction’, wat aan de rustige kant is, bracht voor mij toch een beetje de rust terug in de setlist.

Ook weet de band het enthousiasme van het publiek te wekken. Bassist Johnny Christ, die de dag voor het concert jarig was geweest, werd even in het zonnetje gezet door Zanger Matthew en dit werd opgevangen door het publiek en beantwoord met luidkeels gejoel en geklap vanuit de zaal. Hierna wordt het nummer ‘Hail To The King’ ingezet, wat de eerste single is van het nieuwe album.

Om even tot rust te komen word het publiek toegesproken door Zanger Matt Shadows en daarna getrakteerd op een minuten-durende gitaarsolo van Synyster Gates, die later overliep naar een drumsolo. Een geweldige traktatie van de band aan de trouwe fans.

Toch weet de band tijdens het gehele optreden hen typische stoere rock-additude aan te houden. Shadows blijft met zijn zonnebril op zijn neus sterk in zijn rol en ook bij gitarist Synyster Gates kan er pas een lachje vanaf als hij de kans krijgt ruige gitaarsolo’s te spelen. Ook de vlammenwerpers en het klappende vuurwerk blijft tijdens het gehele optreden terug komen.

Toen de band aan het einde het podium verliet, werden ze luidkeels terug geroepen door het publiek. Het woord ‘Sevenfold’ werd hard gezongen door alle trouwe fans. Toen de band terugkeerde en afsloot met drie knallende nummers werd het publiek nog even extra getrakteerd. Hierna kreeg de band een enthousiast applaus en de fans verlieten tevreden de Ziggo Dome. Met dit concert heeft Avenged Sevenfold wel dergelijk bewezen dat ze headliner-waardig zijn.