Belly – See You Next Wednesday

Waardering

7

Op een vrijdag vol grote releases als die van Kendrick Lamar, Lil Tecca en Kanye West (al weten we voor de zoveelste keer niet of dit doorgaat), zou een album van Belly normaliter niet opvallen. Toch lukt het de Palestijns-Canadese rapper dit keer om de spotlight te pakken. Uiteraard kan hij rekenen op wat hulp van The Weeknd. Als signee bij het XO-label van de Canadese superster, heeft hij uiteraard ook baat bij het succes van Belly. Het gevolg? Twee features en een lijst aan gastartiesten waar menig grote rapper zelfs jaloers op zou zijn. Al mag Belly er dit keer zelf absoluut ook wezen.

De grimmige pianonoten en speech op opener Snakes & Ladders zetten meteen de toon en doen sterk denken aan Savage Mode 2 van 21 Savage en Metro Boomin. De toon van de teksten van Belly is duister en de ene na de andere punchline vliegt om de oren. Vertrouwen in de mensen om hem heen lijkt hij niet te hebben. Deze thematiek trekt hij door op IYKYK en rapt hij hier zelfs ‘Uh, when I was young, I made myself a promise / I said, “Only trust yourself, nobody else is honest’.

Op de beat van Zaytoven verandert Belly zijn toon op Better Believe. Terwijl The Weeknd met zijn engelachtige stem een sterk refrein aflevert, kiest Belly in zijn verse voor een opschepperige toon. Het hervonden zelfvertrouwen staat hem goed. Young Thug etaleert op de track zijn kenmerkende toon en verandert in nog geen minuut meermaals van flow. Het is het lokkertje van het album dat ook als single fungeerde.

Op nummers als Zero Love met Moneybagg Yo en Moment Of Silence keert de duistere toon terug. Over keiharde drums laat Belly horen tekstueel veel in zijn mars te hebben en last hij zelfs een moment of silence in voor zijn collegarappers. Flowers is een nummer waar Belly zich van een kwetsbare kant laat zien. Meermaals op het album laat hij vallen bang te zijn voor de dood en niet jong te willen sterven. Belly heeft doelen en is erop gebrand deze doelen te bereiken. Het is bijna een smeekbede voor erkenning met het refrein waarop hij zingt: ‘I might just disappear, give me my flowers while I’m still here’.

 Aannemelijk is dat Belly hier doelt op de erkenning van het grote publiek. Toch kan Belly nu al rekenen op de erkenning van een van de grootste rapnamen aller tijden: Nas. Op Die For It opent The Weeknd met een refrein dat klinkt als een echo uit zijn eerste werken. Belly rapt wederom om zijn angsten met teksten als ‘Lost faith, but I’ma die for it /I’ma win, I just hope that I’m alive for it’. Nas tilt de track naar een nog hoger niveau en maakt Die For It het pronkstuk van Belly’s discografie.

Het is Two Tone met Lil Uzi Vert waar Belly laat zien zich ook te kunnen meten aan de wat modernere rappers. Met een snellere flow klinkt hij bijna als een trapper, al staat hij wel behoorlijk in de shaduw van Uzi. Ook tracks met Big Sean en Griselda-rapper Benny The Butcher zijn van hoog niveau en sluiten het album in stijl af. See You Next Wednesday is het bewijs dat rappers soms beter de tijd kunnen nemen om hun carrière een nieuw leven in te blazen. Na drie jaar afwezigheid is dit met afstand Belly’s beste project tot nu toe.