Billie Joe Armstrong – No Fun Mondays

No Fun Mondays

Waardering

6

Om zichzelf tijdens deze pandemie bezig te houden, bracht frontman van Green Day Billie Joe Armstrong elke week een cover uit. Uiteindelijk hield hij dat niet gedurende de maandenlange lockdown vol en bleef de teller op veertien covers steken. Die maken samen No Fun Mondays. Armstrong laat na het vorige Green Day-album Father Of All Motherfuckers zien dat hij zijn punkroots nog steeds niet kwijt is.

No Fun Mondays wordt afgetrapt met I Think We’re Alone Now, een rocknummer uit 1967 door Tommy James & The Shondells. De cover klinkt uiteraard als de originele versie, maar Armstrong laat wel zijn eigen trekjes blinken in het lied. Denk aan gitaarriffs die voller klinken en zijn herkenbare gepolijste stem. Een van de bekendere covers is Manic Monday van The Bangles, een punkklassieker waar de frontman zijn eigen draai aan geeft. Hoewel het vooral heel erg naar een Green Day-draai neigt. Als je de intro hoort klinkt het bijna als een ander nummer, maar zodra het zingen begint, is het duidelijk om welk klassieker dit gaat. Deze versie is alweer voller, de percussie en bas zijn luider en de productie is wat scherper.

Armstrong zingt in het Italiaans op Amico, een folklied omgetoverd tot powerpop ballad. Zijn Italiaans is helaas niet echt om over naar huis te schrijven, maar de track zelf is lekker energiek en vrolijk. Iets dat wel nodig is in deze donkere dagen. Nog een echte klassieker is Kids In America, de pophit uit de jaren tachtig. Alweer heeft Arsmtrong een Green Day-gekleurd kleedje eroverheen gegooid, maar hij heeft het nummer verder voor het grootste deel geheel intact gelaten. Andere liedjes springen er niet echt uit. Tracks zoals You Can’t Put Your Arms Around A Memory en Not That Way Anymore zijn wat minder bekend en de formule kennen we nu wel: Armstrong maakt No Fun Mondays moderner met zwaardere gitaren, strakkere percussies en een gepolijste mix en productie.

No Fun Mondays is een lekker album als je zin hebt in wat klassiekers in een ander jasje. Hoewel het jammer is dat de nummers eigenlijk klinken zoals je een handvol covers van Green Day zou verwachten . Dat is natuurlijk niet raar, maar toch hoop je dat Armstrong ook eens een andere sound uitprobeert als hij toch de moeite neemt om een soloproject op te starten. Toch, slecht is het zeker niet. No Fun Mondays is een heerlijke plaat van rond de drie minuten die je zeker op de achtergrond op kan zetten en lekker mee kan blèren.