Chromeo – Head Over Heels

Waardering

5

6

Met Head Over Heels brengt het Canadese duo Chromeo zijn vijfde studioalbum uit. Patrick Gemayel en David Macklovitch vormen samen dit niet heel bekende tweetal dat funkrock produceert. Ondanks dat ze nog geen wereldfaam hebben zoals French Montana en Stefflon Don, maakten werken zij op Head Over Heels wel een nummer samen met bekende sterren als French Montana en Stefflon Don. Na de vrolijke upbeat openingstrack Must’ve Been horen we deze fijne samenwerking die uitmondde in: Don’t Sleep.

Maar eerst even over de albumopener Must’ve Been, waaraan DRAM meewerkte. In dit nummer komen direct het swingende en funky karakter van de plaat en het fijne stemgeluid van zanger Macklovitch naar voren. Daarnaast heeft dit nummer ook nog eens grappige lyrics, waardoor deze track meteen een favoriet is.

I must’ve been high when I met you (met you)
Out of my mind when I decided to love you
I must’ve been drunk off your words
Twisted off your kisses, I know

Dan even terug naar het eerdergenoemde Don’t Sleep. Rapper Montana laat in dit nummer zien prima uit de voeten te kunnen met de funk van het Canadese duo. Dat is toch wel even andere koek dan de hiphop die hij doorgaans produceert. Ook de toevoeging van Stefflon Don mag er zijn. Don’t Sleep is hierdoor een verrassende samenwerking die een mooie aanvulling vormt aan op de plaat.

Het nummer Juice heeft met zijn funky beat iets weg van het nummer 24K Magic dat Bruno Mars in 2016 uitbracht. Dat Juice hét nummer van de plaat zou worden, was al lang voor de release duidelijk. In november vorig jaar bracht het duo al een clip uit als aankondiging van Head Over Heels. In deze video zien we de artiesten in korte rokjes en op hoge rode hakken. Deze gekke outfits zijn ook op de cover van het album terug te vinden.

Richting het einde van de plaat laat het duo nog even een andere kant van zichzelf zien. Op Bedroom Calling pt. 1 komt vooral de fijne stem van de zanger naar voren en wordt de muziek meer naar de achtergrond geplaatst. Hierdoor neigt het nummer iets meer naar populaire muziek en is het iets toegankelijker voor de niet dagelijkse minder doorgewinterde funkluisteraar. Ook pt. 2 van dit nummer, dat Macklovitch en Gemayel maakten samen met The-Dream maakten, ligt al veel gemakkelijker in het gehoor. Op deze manier sluit het duo het album positief af.

Hoewel de op zichzelf staande nummers allemaal niet slecht zijn, is Head Over Heels als totaalplaatje wat eentonig. (Elektro)funk is dan ook niet echt een populair genre op dit moment. Het duo volgt zijn eigen weg in de muziek en dat is zeker niet verkeerd. Het is juist fijn om eens wat anders te horen, maar echt een knallend album, dat horen we hier niet.

De mannen noemen zich op Twitter de FUNKLORDZ. Het album is, net als deze Twitternaam, leuk geprobeerd maar is net té grappig schijtlollig en te onpopulair om echt een goed cijfer te verdienen. Enkele losse nummers op Head Over Heels zijn het beluisteren wel waard maar over het algemeen produceert Chromeo veel van hetzelfde en weinig nieuws. Geen enkel nummer springt er echt uit en daarom krijgt de nieuwe plaat dan ook maar een magere voldoende. Wat het duo dan wel weer voor elkaar krijgt is dat je voeten vanzelf gaan bewegen en je vanzelf gaat meezingen met enkele nummers van hun nieuwe plaat Head Over Heels.

    Wat vind jij van deze plaat?