Danny Vera – Pressure Makes Diamonds I & II

Waardering

7

8

Pressure Makes Diamonds I & II is het nieuwe album van de Zeeuwse rockabilly Danny Vera. Het bestaat uit The Year Of The Snake en Pompadour Hippie.

Danny Vera is natuurlijk vooral bekend van voetbalpraatprogramma Veronica Inside (VI). Maar de status van huisbandje die een programma muzikaal omlijst, is Danny Vera al lang voorbij. De enige reden dat hij dat nog doet is loyaliteit tegenover Johan Derksen, die medeverantwoordelijk is voor zijn doorbraak. Danny Vera maakt al jaren aanstekelijke en swingende rock & roll.

Hét voorbeeld hiervan is de openingstrack The Year Of The Snake. Het begint met een onheilspellend gitaargeluid, gevolgd door een haast hypnotiserende drumbeat en de stem van Vera. Het nummer is goed opgebouwd en kent een rijk arrangement met achtergrondzang en een blazerssectie. De toon is gezet, het decor gewijzigd. De huiskamer maakt plaats voor een highway door het woeste Amerikaanse landschap met een oneindige horizon.

Het nummer Fallen King is een echte uptempo cowboy song. Een ritmische drumbeat is de hartslag van deze track en deze verleidt je om er af en toe een yeehaa of een rawhide uit te gooien. Ook hier is weer een blazersarrangement om het geheel nog zuidelijker te laten klinken.

Honey South begint met een funky gitaarriff en ontpopt zich als een klassieke rock & roll track. Natuurlijk gaat het over een vrouw als in de beste rock & roll traditie. Vera zingt: ‘She’s a real sweet honey waiting for me down south / She gives me real fine loving like a junkie I can’t do without.’

Vanaf het zevende nummer begint eigenlijk het tweede album, Pompadour Hippie. Dit deel kent een wat rustiger tempo met wat softere en lichtere liedjes tegenover het rockende eerste deel. Oblivion Desire is meteen een schot in de roos. Een mooie akoestische gitaar ondersteund door een subtiele steelgitaar openen veelbelovend. Vera maakt hier zelf gebruik van een strijkersensemble en toont dat hij zich muzikaal blijft ontwikkelen en niet bang is om nieuwe elementen toe te voegen aan de typische sound van de jaren vijftig en zestig.

Pompadour Hippie borduurt hier op voort en is een rustig voortkabbelende country ballad met ook weer een hoofdrol voor de typische western en steel gitaar. Vera haalt hier ook nog enkele serieuze onderwerpen aan zoals chemische oorlogsvoering en het kappen van het regenwoud. Hij zingt: ‘I’m a pompadour hippie and I won’t step aside / I won’t stop believing … we’re changing time.’

Pressure Makes Diamonds is een meeslepende song met een van blazers doorspekt intro. Het kent een lekker ritme en is één van de mooiste nummers van het album. Ook de saxofoonsolo is prachtig.

Met Pressure Makes Diamonds toont Danny Vera dat hij een begenadigd liedjesschrijver en performer is. Hij blijft trouw aan de rock & roll sound, maar voegt daar nieuwe elementen aan toe om het aan te passen aan deze tijd. De balans tussen het stevige eerste en rustigere tweede deel is ook precies goed en klinkt heel natuurlijk en niet geforceerd. Een pareltje voor de wat oudere rockabillies en een goede introductie voor de jongere luisteraars die niet zo bekend zijn met de rock & roll.