Dave – We’re All Alone In This Together

Waardering

8

Wat doe je als je vorige album voor velen misschien wel het beste Britse hiphopalbum aller tijden is? Precies: een nóg beter album uitbrengen. De druk moet enorm geweest zijn voor Dave. Zijn vorige album PSYCHODRAMA won elke prijs die in Engeland te winnen valt en hij veroverde de harten van zowel diehard fans als nieuwe luisteraars. Op We’re All Alone In This Together doet Dave dit dunnetjes over, terwijl hij zich ook nog eens volledig blootgeeft.

Maar wat wil je met zo’n stem? Het kalme stemgeluid van Dave dwingt je bijna om naar zijn muziek te luisteren. Zijn flow past perfect op zijn beats en zorgt ervoor dat het onmogelijk is om woorden te missen. Waar tegenwoordig de teksten van een rapper weleens verdwijnen achter de productie, draait het hier bij Dave juist om. Een sterke keuze. Op We’re All Alone In This Together zijn de beats ondergeschikt aan de teksten, die bijna op een spoken word-achtige manier worden gebracht.

Wie zijn muziek op deze manier presenteert, moet wel wat te zeggen hebben. Daar ontbreekt het niet aan bij Dave. Zijn opener We’re All Alone begint met het klassieke aftelgeluid van een film en plots begeef je je in het ongefilterde leven van de rapper. Moeilijke momenten uit zijn jeugd gaat hij niet uit de weg met teksten als: ‘I knew that my life was a film/From when I had to share a bed with my mum and I was pissin’ myself’. Niet echt iets om over op te scheppen.

Belangrijke thema’s als immigratie, politiek en liefde komen allemaal volop aan bod op nummers als Verdansk en Three Rivers. Thema’s waar Dave al lange tijd veel over te zeggen heeft. Het zijn teksten die fijn zijn om naar te luisteren omdat de rapper niet met een vinger wijst, maar krachtig analyseert. Zo beschrijft Dave het Verenigd Koningrijk als zowel zijn onderdrukker als zijn bevrijder. Als kind van Nigeriaanse immigranten doet hij met samenwerkingen met Wizkid en Boj subtiel eer aan zijn roots.

Een van de hoogtepunten op het album is Both Sides Of A Smile, waarin Dave over de schitterende vocalen van James Blake heen rapt over een gebroken relatie en foute keuzes. Ook het opschepperige Clash met Stormzy blijft hangen. Toch is Heart Attack het absolute pronkstuk van We’re All Alone In This Together. De rapper verhaalt tien minuten lang onafgebroken over zichzelf en alle problemen die hij ziet in de wereld. Dave klinkt gretig en rapt zelfs door terwijl de beat al een tijd is gestopt. Zijn emotionele woorden leiden tot een climax die extreem persoonlijk is. Zelfs zijn moeder is te horen, in tranen: ‘I was not even twenty when I left Africa/I was determined to survive’.

Het is knap hoe gretig Dave klinkt op We’re All Alone In This Together. Waar veel collega-artiesten na hun grote succes inspiratie lijken te verliezen, heeft Dave meer te zeggen dan ooit. Het is verfrissend om een rapper zijn podium te horen gebruiken om een generatie te inspireren. Tegelijkertijd doet de Brit er alles aan om zichzelf tot aan de laatste seconde bloot te geven. Een krachtige combinatie die Dave momenteel de onbetwiste nummer één binnen de Britse rapscene maakt.