De Jeugd Van Tegenwoordig – Moderne Manieren

Waardering

8

Waar het ooit begon met de megahit Watskeburt?! afkomstig van het album Parels Voor De Zwijnen uit 2005 zijn heren van De Jeugd Tegenwoordig na achttien jaar (dus volwassen?) beland bij album nummer negen. Moderne Manieren – opvolger van Anders (Different) liet al van zich proeven met de singles Ze Is Pas Net Begonnen (Leerstage/Werkstage), Dat Mag Niet en Goed Nieuws. Nu is het dan eindelijk tijd om te horen hoe de volwassen jeugd tegenwoordig in zijn volledigheid klinkt.

Het album kent veertien tracks en begint met een interlude van de titeltrack. Een wat vreemd nietszeggend nummer en voor je je afvraagt waar gaat dit over?, gaat deze al snel over in het onlangs als promotionele track verschenen Goed Nieuws, met een sound zoals de luisteraar de hiphopformatie kent. Producer Bas Bron heeft zich compleet mogen uitleven en dat zorgt voor een zeer divers album. Dat Mag Niet heeft een soort ska-achtige sound die een vervolg krijgt op de interlude die volgt, maar dan ingezet met een elektrische gitaar.

Op Ze Is Pas Net Begonnen verzorgt Bron het refrein. Het is bijna alsof je naar een compleet andere groep aan het luisteren bent, en daar is niks mis mee al kan je ook te ver gaan natuurlijk, het moet niet vreemd worden en dat wordt het door al die verschillende stijlen wel een beetje. Broeder Ja begint als een prima hiphop track, maar hoe verder je komt hoe meer de elektrische gitaar het over gaat nemen. En het klinkt fantastisch, fenomenaal. Hoe vaker je het hoort, hoe meer je er van gaat houden. Alsof er een band staat te jammen, echt een genot om naar te luisteren er lijkt maar geen einde aan te komen, wat helaas toch gebeurd.

Waar je nog wel eens ziet dat artiesten zich er vanaf maken met tracks van een minuut of drie is dat bij De Jeugd van Tegenwoordig niet het geval. Voor tracks van zes of zeven minuten draaien ze hun hand niet om. Maar wat na verloop van tijd wel een beetje begint tegen te staan, is dat het een soort speeltuin is van de producer om zoveel mogelijk verschillende stijlen op één album te gooien. Het is bijna alsof de rappers gastartiesten zijn op het eigen album.

Desondanks is die speeltuin van de producer fantastisch, en misschien is het niet helemaal wat je er van verwacht, maar het blijft verdraaid lekker. Wat een lef om gewoon maar te doen waar je zin in hebt. Er is geen enkele track die je met tegenzin luistert, waarbij Broeder Ja de beste is van Moderne Manieren. Al doe je andere toppers als Trackentracen, Dandyboy Moderno en eigenlijk elke andere track van dit album daar misschien wel mee te kort.

 

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat