De Staat – Bubble Gum

Waardering

8

De Staat heeft het ‘m weer geflikt. De Nijmeegse band rond frontman Torre Florim heeft opnieuw een album afgeleverd waar de klasse van afdruipt. Bubble Gum is namelijk een plaat van internationale allure met meerdere juweeltjes.

Met KITTY KITTY heeft Bubble Gum meteen een vliegende start. Na een onheilspellend intro neemt Florim het nummer onder begeleiding van een lekkere beat over als een Amerikaanse rapper. Ondertussen moet je als luisteraar het vreemde tempo proberen te volgen. KITTY KITTY blijft boeiend door het mooie tussengedeelte dat wordt gedomineerd door de synthesizer. De band werkt verder naar een climax toe en dan is het eerste nummer abrupt ten einde. Rockliefhebbers zullen even moeten slikken, maar een goed begin is het halve werk.

Een volgend meesterwerk is Mona Lisa dat vol geluidseffecten zit. Mooie overgangen worden afgewisseld met voortreffelijk samenspel en ook hier speelt de band veelvuldig met het tempo. Voor De Staat is Mona Lisa best wel gladjes, op sommige momenten klinkt het zelfs als een meezinger. Het eindigt met dezelfde drum riff als waar het mee begon.

De korte gitaartrack I’m Out of Your Mind begint met een agressief rappende Florim en dan start in een moordend tempo het spelletje Volg-de-beat. Op een aparte manier zit het goed in elkaar, maar het laat je na drie minuten wel uitgeput achter. Bijkomen met nieuwe single Phoenix dat voor velen het hoogtepunt van Bubble Gum zal zijn. Heerlijke relaxte, filmische popmuziek. Het nummer gaat over hoe we de wereld langzaam in de fik zetten. Een gedachte om even stil bij te staan. ‘We set the world on fire…’ dreunt na in je hoofd. Gedragen door de keyboards van Rocco Hueting en de stem van Torre Florim blijft Phoenix sfeervol tot de laatste seconde.

In Level Up zit weer een lekkere beat. Niet het bijzonderste liedje van de plaat, maar het is gewoon goed en dat zegt voldoende over het niveau van het album. De vrouwenstemmen op het einde zorgen voor een rustmomentje. Dit in tegenstelling tot het extreem drukke Me Time waaraan menig luisteraar zal moeten wennen. Harde Amerikaanse rap die het randje van irritatie opzoekt. Na iedere draaibeurt zal dit randje iets verder weg komen te liggen. De Staat staat niet bekend als een band die veel samenwerkingen aangaat, maar voor Tie Me Down is de hulp van zangeres Luwten ingeschakeld. Haar stem past perfect in dit fraaie liefdesliedje.

Op Bubble Gum staan ook een paar minder geslaagde songs. I Wrote That Code staat gevoelsmatig te ver weg van de rockmuziek, maar er zullen ongetwijfeld fans zijn die het een geweldige track vinden. Verder is het overgeproduceerde kinderliedje Pikachu niet helemaal serieus te nemen. Toch is Bubble Gum een volwassen album geworden van een band die met gemak de wereld kan veroveren met hun eigen sound.