Dotan – Numb

Numb

Waardering

7

8

Er was een lange radiostilte, maar Dotan is terug. Nadat de singer-songwriter afgelopen najaar de Nederlandse popzalen weer eens heeft bezocht, heeft hij het ook aangedurfd om muziek uit te brengen in de vorm van de ep Numb. Het is een handjevol muziek, want Numb bevat uiteindelijk vier liedjes waarvan er drie het afgelopen jaar al zijn uitgebracht als single.

Numb is de laatst uitgebrachte single en tevens ook de titel van de ep. Het nummer is vanaf de singlerelease al veel op de radio gedraaid en dat is met een reden: het is gewoonweg een heel sterk nummer. Een typische Dotan-track met een breekbaar begin en een knallend einde. De vele herhalingen in het nummer, bijvoorbeeld ‘So infected with your bad blood, bad blood/Keep on running till it blows up, blows up’ zorgen er ook voor dat de track meteen in je hoofd blijft hangen.

De track No Words hebben we nog niet eerder kunnen horen, tenminste niet via de bekende streamingdiensten. Dotan heeft het nummer al wel gespeeld tijdens zijn clubtour door Nederland. Het is een wat mysterieus liedje, maar daarmee ook heel vernieuwend. Zo hebben we de zanger namelijk nog niet eerder gehoord. De tekst ‘No Words. Silence. I just let the music speak’ wordt gezongen in het refrein en daarmee lijkt dit album heel persoonlijk te zijn voor Dotan.

De echte knaller van de plaat is Letting Go. Een nummer over de coming-out van de zanger en een mooi voorbeeld waarin de muziek voor Dotan spreekt. Naast de krachtige boodschap, is het liedje zelf ook heel krachtig. Net als Numb is dit een track zoals we die van de singer-songwriter gewend zijn, want de drums zijn een groot onderdeel van het nummer en ook hier is het de opbouw die het liedje goed tot zijn recht laat komen. Bleeding is de slottrack van de ep en het is qua sound een mooi nummer, maar de tekst is wel wat catchy met bijvoorbeeld in het refrein: ‘All I have to say is that I love you, I love you’. Je houdt ervan of je houdt er niet van.

De comeback van Dotan heeft goed uitgepakt. Numb bevat persoonlijke, mooie en krachtige nummers. Een punt van kritiek daarentegen is wel dat het wat meer nummers hadden mogen wezen. In afwachting van een geheel album en natuurlijk ook concerten, kunnen we deze ep in ieder geval op repeat zetten.