Eleni Foureira – Gypsy Woman

Waardering

6

7

Gisteren was de finale van het Eurovisie Songfestival en Duncan won. Onze Duncan. Met zijn prachtige ballad Arcade wond hij heel Europa om zijn vinger. Wat een held. Een andere songfestival-held(in) is Eleni Foureira. De Griekse zangeres deed vorig jaar mee met het nummer Fuego en schopte het met haar hairflips en JLo-achtige dansjes tot de tweede plaats. En laat Eleni nu net een nieuwe ep hebben uitgebracht, tijdens het Songfestival. Briljante marketing, niet?

Absoluut, want Eleni is al jaren een it-girl in Zuid-Europa, maar Eleni wil meer. Na vier succesvolle albums dropt de 32-jarige schoonheid nu haar ep Gypsy Woman. Het wordt tijd dat heel Europa de naam Foureira kent.

De openings- en titeltrack van Gypsy Woman is al een bop. Dat is ook niet zo moeilijk, want het origineel (dat van Crystal Waters) is natuurlijk al een enorme knaller. Op zich heeft Eleni niet veel geknutseld aan het origineel . Het is iets meer funky, maar dat is het. Een heerlijke zomerse opening van de ep.

Toch is de echte zomerhit van Gypsy Woman het nummer Call Ya. In de sexy track zijn duidelijk wat invloeden te horen van reggeaton, maar toch blijft het echte Zuid-Europeese ‘slutpop’.

“Slutpop?!” Tsja, hoe kun je dit eerbiediging uitleggen? Slutpop is een bijnaam voor (meestal) Zuid-Europeese dance-muziek waar je lekker… Sletterig op kunt dansen. Death drops en schuddend met de billen naar de grond en zo. Zangeres INNA is hier ook een heel goed voorbeeld van. Eerlijk is eerlijk: slutpop is kwalitatief niet super goed en zeker niet vernieuwend – Eleni is dat dus ook niet – maar daar gaat het bij deze muziek ook helemaal niet om. Als het maar dansbaar en sexy is.

Het ultieme ‘slutty’ hoogtepunt is El Ritmo Psicodélico. Inderdaad, het is niet uit te spreken, maar het betekent ‘het psychedelische ritme’. Op het Spaanstalige nummer verandert Eleni is een heuse Latina. Het refrein is ontiegelijk catchy (loco-loco-lo) en door de beat heb je zin om een honderd meter lange catwalk af te paraderen. It’s hot.

Is Gypsy Woman een meesterwerk? Nee. Gaat ze hiermee doorbreken bij het grote publiek? Waarschijnlijk niet, want daar is het niet speciaal genoeg voor. Toch levert Eleni levert vijf zalige slutpop anthems. Lekkere tracks voor Pride deze zomer bijvoorbeeld.