Elvis Costello – Look Now

Waardering

6

Met Look Now laat de 63-jarige Elvis Costello weer van zich horen. Costello heeft een bewogen jaar achter de rug. Een kwaadaardige tumor zorgde ervoor dat hij zijn Europese tournee moest afgelasten. Zijn herstel duurde langer dan verwacht, maar nu is hij terug.

Muzikaal gezien heeft Costello ervoor gekozen om terug te grijpen om zijn herkenbare sound uit de jaren tachtig. Dus geen vernieuwing of verrassingen op dit nieuwe album. Ook The Imposters vormen weer zijn vertrouwde begeleidingsband.

Openingstrack Under Lime begint lekker uptempo met drums en bekkens en ondersteuning door de basgitaar. Een trompet die ergens halverwege invalt maakt het geheel tot een rijk arrangement.

Bijna alle liedjes zijn geschreven door Costello zelf. Bij Don’t Look Now en Photographs Can Lie heeft hij hulp gehad van niemand minder dan de 90-jarige Burt Bacharach.  Op beide nummers speelt Bacharach ook piano. Het zijn prachtige, gevoelige ballads in de beste Bacharach-traditie.

Burnt Sugar Is So Bitter is eind jaren negentig geschreven door Carole King en Costello. De plaat behoorde al jaren tot het livemateriaal van Costello, maar krijgt nu dus een officieel plaatsje op een studioalbum. Het is een uptempo liedje met een prominente plaats voor de keyboard van Imposters-lid Steve Nieve. Costello maakt op dit album gebruik van producer Sebastian Krys. Deze Krys heeft meerdere Grammy’s gewonnen met latinmuziekproducties. In Burnt Sugar Is So Bitter is zijn invloed goed te horen, met name door de Zuid-Amerikaans klinkende blazerssectie.

Mr. And Mrs. Hush is ook een vrolijk, Zuid-Amerikaans klinkend nummer. Een goede melodie en een rijk arrangement zorgen dat je niet stil kan blijven zitten bij het luisteren. Dit zorgt voor de broodnodige afwisseling op een album dat verder grotendeels hetzelfde klinkt.

Op de officiële website van Elvis Costello wordt dit album aangemerkt alsof hiermee het achtste wereldwonder verschijnt. Dat is behoorlijk overdreven. Het is een prima album en voor zijn vaste fans ongetwijfeld een hoogtepunt, maar voor de neutrale luisteraar en muziekliefhebber niets noemenswaardigs. Look Now gaat geen hoge ogen gooien in de naderende jaarlijstjes. Daarvoor is het teveel hetzelfde en te weinig onderscheidend.

De conclusie is dat Elvis Costello een eeuwige romanticus is, die prachtige liedjes kan schrijven, maar muzikaal gezien vastzit in een stramien dat hij niet kan of wil doorbreken. Deze aimabele Brit heeft nog wel het vermogen om zijn fans jarenlang van mooie liedjes te blijven voorzien.