Eric Church – Heart & Soul

Waardering

10

7

7

7

Ambitieus. Dat is countryzanger Eric Church. De pauze op liveoptredens heeft zijn vruchten afgeworpen voor deze singer-songwriter. Hij heeft zich in het schrijven en opnemen gestort, wat heeft geleid tot zijn triple album Heart & Soul. In een week heeft Church 24 tracks uitgebracht waar hij zijn hart en ziel in heeft gegoten.

Dit driedelige project is als volgt te onderscheiden: ‘Heart’ en ‘Soul’ hebben ieder negen nummers. ‘&’ heeft zes nummers, maar is exclusief voor zijn fanclubleden. Zoals de albumtitel al zegt gaat het eerste deel over onderwerpen die het hart aangaan. Het opent met Heart On Fire, waar Church knipoogt naar The Rolling Stones. De invloed van Bruce Springsteen is te horen op Russian Roulette en Heart Of The Night. Vooral tijdens die laatste zingt Church over jonge liefde en de weg naar iemands ware ik. ‘Put lightning in this Thunderbird ‘til the metal comes alive/ The rhythm of the road will give these horses wings to fly.’ Op Russian Roulette wordt Church ondersteund door mooie akkoorden op zowel de piano als de gitaar.

Het algemene thema van Heart is te horen op de track People Break. Reflecteren naar wat was en kijken hoe het nu verder moet. Never Break Heart is een vertederend nummer. Het is geschreven vóór de pandemie, maar lijkt perfect in de huidige realiteit te passen. Church zingt over een gebroken hart op het grappige nummer Crazyland. De meeste nummers zijn alleen door Church geschreven, maar op een aantal tracks werkt hij samen. Met veel van deze songwriters werkt hij al jaren, waaronder Jeff Hyde, Casey Beathard, Luke Laird en Jeremy Spillman.

Het derde deel, Soul, is wat losser. Het is meer richting R&B en heeft daarnaast tijdloze countrythema’s. Break It Kind of Guy is meer blues-rock dan country. Bad Mother Trucker is een mooi en verrassend nummer. Achter Lynyrd Skynyrd Jones schuilt een heel verhaal. Het gaat over een jonge jongen die vernoemd is naar zijn moeders favoriete band – Lynyrd Skynyrd. De jongen voelt zich alleen thuis als hij gitaar speelt. ‘Well he found his salvation/ In a pawn shop bought guitar/ You can’t teach that kind of pickin’/ It’s got to come right from your heart.’

24 nummers die in een korte tijd zijn opgenomen en uitgebracht. Het zijn mooie tracks die -ondanks dat het album in drie duidelijke delen is verdeeld – een echt geheel vormen. Heart & Soul zit vol met moeilijke tijden, hoop en eerlijkheid. Het is een tijdloos album waar veel luisteraars nog lang van kunnen genieten.