Fergie – Double Dutchess

Waardering

7

8

Double Dutchess, de langverwachte plaat van Fergie, is er eentje voor de recordboeken. Al voordat het überhaupt uitkwam. De zangeres van The Black Eyed Peas beloofde haar fans de afgelopen drie jaar keer op keer dat het album soon zou komen. Blijkbaar heeft ‘bijna’ in Fergie-world een hele andere betekenis, want waar bleef Fergie al die tijd?

Na haar debuutalbum, twee albums met The Peas en wereldtournees was de 42-jarige zangeres even klaar met de hysterie die je krijgt als je een wereldster bent. Samen met haar man Josh Duhamel sloot ze zich op in de bubbel die Hollywood heet en beviel Fergie van haar zoontje Axl Jack (klinkt nu al als een toekomstige rockster). Helaas bleek het huwelijk tussen Josh en Fergie geen uitzondering in showbizzwereld, want afgelopen week maakte het stel bekend dat de twee gaan scheiden.

Genoeg drama en inspiratie voor een nieuw album. Dat mag ook wel, want met The Dutchess – Fergie’s succesvolle debuut met daarop onder andere Fergalicious, Glamorous en Big Girls Don’t Cry – ligt de lat hoog. Volgens Fergie zelf is die lat makkelijk te halen. The Black Eyed Pea maakte namelijk voor elk nummer op de plaat een videoclip! In een interview met het Amerikaanse iHeartRadio zei ze: ’The album isn’t just one thing, it’s a full meal.’ Maar wat staat er op het menu van Fergie’s Double Dutchess?

Amuse: De openingstrack van de plaat heet Hungry. Hoé toepasselijk. Behalve de fans, blijkt Fergie zelf ook snakken naar de comeback. Kreten als hungry, starving en ambitious vliegen je om de oren. Hungry is een spannende en bijna enge – door het kerkelijke achtergrond gezang – opening.

Voorgerecht: ‘Gone for a minute and you missed me/Now Fergie back with a bag full of tricksies’, rapt Ms. Fergalicious op de derde track en tevens de meest recente single van het album. Rapt ja, want voor wie het nog niet wist; Fergie is een zangeres met hoge rapskills. Samen met Nicki Minaj gaat Fergie los op het nummer You Already Know. De track bevat een sample van Rob Base & DJ E-Z Rock’s versie van It Takes Two. Nostalgische oldschool, maar toch modern.

Hoofdgerecht: Naast de stoere tracks staan er ook nummers op het Double Dutchess-menu die diepgaan, heel diep. Save I Til Morning is daar één van. Voor de ballad dook Fergie samen met de producer van Big Girls Don’t Cry de studio in en dat is goed te horen. Qua opbouw en sound heeft Save It Til Morning veel weg van Fergie’s grootste solohit.

Een andere ballad van het album is Love Is Pain. Het nummer zelf is net zo dramatisch als de titel zelf. Fergie heeft duidelijk van zich afgeschreven tijdens de scheiding; ’And when they all act like crazy/You will appreciate me/Cause no one else will love you more.’ Vocaal gezien is deze rockballad misschien wel Fergie’s beste nummer ooit.

Dessert: Als je Stacy (Fergie’s geboortenaam) langer volgt dan vandaag weet je dat veel van haar nummers met een knipoog zijn geschreven. Dit liet ze vorig jaar al horen met haar moedermelk-anthem M.I.L.F. $, maar op Double Dutchess staan er meer. Bijvoorbeeld Enchanté (Carine) – een duet met haar vierjarige zoontje – is een schattig dansbare track met een tekst die snel in je hoofd blijft hangen. Een ander voorbeeld van Fergie’s toetje is Tension; een lekker popliedje met disco-vibes die we nog vaak in de gayclubs gaan horen.

Wie Fergie’s Double Dutchess bestelt, krijgt een uitgebreide ‘meal’. De genres vliegen van hot naar her. Hiphop, dance, rap, pop, ballads, Fergie wil zich duidelijke niet in een hokje laten stoppen. Je kunt je wellicht afvragen of het album dan niet iets te veel van het goede is, want de samenhang is ver te zoeken. Aan de andere kant heeft Fergie met Double Dutchess een menu samengesteld waar iedereen van kan meesmullen.