French Montana – Coke Boys 6

Waardering

5

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? De Amerikaans-Marokkaanse French Montana, oprichter van Coke Boys Records (voorheen Cocaine City) en de artiest achter de mixtapes Coke Boys 1 t/m 5, brengt vandaag zijn nieuwste mixtape uit: Coke Boys 6. De creativiteit druipt er zowel bij de titel als bij de inhoud van het album van af.

Als er iemand wel nummers uitpompt alsof er nooit meer een morgen komt, is het wel Karim Kharbouch, bij het grote publiek beter bekend als rapper French Montana. Coke Boys 6 is welgeteld de 25e mixtape die de rapper sinds zijn debuut in 2007 heeft uitgebracht. Voor de tape is er samengewerkt met onder andere A$AP Rocky, Benny The Butcher, Kodack Black, NAV en Max B. Net als bij veel van zijn vorige albums is het vrij makkelijk om te horen waar de middelmatigheid hem nou precies in ligt: bij French Montana zelf.

Een liefhebber van rap zal het vrij moeilijk vinden om te horen wat er nou precies nieuw is aan Coke Boys 6. Vrijwel heel de tape klinkt dan ook alsof je het ergens in de afgelopen vijf jaar al eerder hebt gehoord. Veel creatieve keuzes op het album komen simpelweg lui over; de superstandaard flow waarmee hij over dezelfde saaie patserige- thematiek rapt, de luchthoorns die de intro van Yes I Do inluiden of de drillproductie op Die In The Streets. Als kers op de taart leent French Montana op Not So Bad ook nog even het iconische refrein van Stan, op dezelfde vermoeiende en patsende manier zoals je dat allang hebt gehoord op een mainstream trapnummer. ‘Streets so cold i wonder why/I thought I’d seen it all/Every morning I wake up, grab my extendo/Cause I can’t sleep at all.’

Los van de voorspelbaarheid zijn er ook zeker goede dingen te horen. Met name de nummers RZA en Addicted To You en Choose You komen qua productie goed uit de verf door fijne, soulful samples. Het is weliswaar absoluut niks nieuws, maar zeker niet slecht om te horen. Het refrein op Yes I Do is stiekem best catchy en Finesse heeft een hoog meezinggehalte. Helaas is dat nummer dan weer wel bijna compleet geleend van de Nigeriaanse artiest Pheelz, die er begin vorig jaar al een hit mee had. Toch jammer.

Al met al is Coke Boys 6 een mixtape die je absoluut niet zal verbazen. Soms komt een andere rapper met een verse of hoor je een toffe productie, waardoor je even denkt dat er iets speciaals op de plaat gaat plaatsvinden, maar helaas stort dat hele kaartenhuis weer in elkaar als je de beste man weer hoort rappen. French Montana doet er waarschijnlijk goed aan om zijn mixtape te richten op Coke Boys, misschien dat de middelmatigheid van de rapper niet zo opvalt met een paar lijntjes achter de kiezen. Misschien dat Coke Boys 7 in de toekomst meer uit zal halen, wie weet.