Future – I NEVER LIKED YOU

Waardering

7

8

Er zijn weinig artiestennamen zo paradoxaal als die van Future. Met een naam die toekomst betekent, verwacht je vooruitstrevende muziek. Future kiest er echter dikwijls voor zijn eigen verleden te herhalen en zijn succesformule toe te passen op elke trapbeat die hij hoort. Gek genoeg gaat zijn hese stem nooit vervelen en is I NEVER LIKED YOU de zoveelste sterke toevoeging aan een van de consistentste hiphopdiscografieën aller tijden.

Future is dé rapper die toxische masculiniteit bijna tot een kunstvorm heeft weten te verheffen. Hij rapt over de donkerste gedachten en verlangens van mannen, die de meesten nooit uit zouden durven spreken. Voor Future is dit echter de realiteit. Op 712PM schept hij vanaf zijn eerste verse op met teksten als ‘Stepped all in mud/This bitch can’t wait to tie my shoelace.’ Een tekst die een directe verwijzing is naar een virale foto waar een schaars gekleed model de veters van de rapper strikt.

Op I’M DAT N*** gaat hij op deze toon verder en laat hij zien dat hij de koning is van de zelfverheerlijking. Toch is er op een album van de rapper altijd genoeg ruimte voor zijn kwetsbare kant. Op KEEP IT BURNIN, een track die eigenlijk op het nooit uitgekomen DONDA 2 van Kanye West zou staan, klinkt Future anders. Met teksten als ‘Seen too much violence/Done seen too much death’, laat hij doorschemeren dat het ‘trap leven’ niet alleen rozengeur en maneschijn is. Het zegt verder veel dat een rapper als Kanye West op deze track qua flow veel richting Future trekt.

Dit laat zien dat Future toch echt het alfamannetje uit zijn eigen rapteksten is. Op een album met samenwerkingen van onder anderen Drake, Young Thug en Gunna, staat de rapper geen enkele keer in de schaduw van zijn collega’s. Op elke track is hij de ster. Alleen Kodak Black krijgt het bijna voor elkaar om een track over te nemen. Met zijn aanstekelijke refrein klinkt hij bijna alsof hij op het punt staat te breken. Future laat op deze track met een zuiver refrein horen dat hij ook dit element van het vocale spectrum bezit. Met een stem die bijna als een autotune effect klinkt, is dit ook niet zo moeilijk.

Het lijkt erop dat Future het niet in zich heeft om de plank mis te slaan. I NEVER LIKED YOU is precies wat een doorgewinterde Future fan wil horen. Tracks als CHICKENS en WAIT FOR YOU hebben alles in zich om de hitlijsten te bestormen en de combinatie tussen een koor en een trapbeat op HOLY GHOST zal iedereen die nog geen fan van de rapper is spontaan overtuigen.

Met I NEVER LIKED YOU laat Future vooral horen dat het niet onterecht is dat hij al tien jaar tot de hoogste kringen binnen de hiphopwereld behoort. Dit is alweer zijn tiende soloalbum en voor de tiende keer heeft de rapper goud in handen. Hoe hij ooit vooral werd beschreven als de toekomst van de rapwereld, is hij nu vooral de artiest die de lat extreem hoog legt voor elke collega.