Gang Starr – One Of The Best Yet

Waardering

8

Negen jaar na het overlijden van Guru, de rappende helft van Gang Starr, komt er een nieuw album van het legendarische hiphop-duo. Producer DJ Premier heeft dit album samengesteld met niet uitgebrachte coupletten en refreinen van Guru. En de magie is er nog steeds.

In een interview met Rolling Stone legt DJ Premier uit dat hij elke studio-dag een ritueel uitvoert met het as van Guru. Op het album geeft Royce Da 5’9 ook aan dat de urn in de studio stond tijdens het opnemen: ‘He’s sittin’ right inside an urn in the session/Lookin’ down from Heaven to Gang Starr’s current progression.’ Premier doet er alles aan om te voorkomen dat dit album niet waardig is aan zijn goede vriend Guru. Het resultaat is een echt hiphopfeest, gemaakt om Guru’s kwaliteiten te vieren.

In het intro word je weer even herinnerd aan het bekende repertoire van Gang Starr. Dit wordt kort in het zonnetje gezet met het herkenbare geluid van Premier die de platen scratcht. Liefhebbers zitten na deze intro vol anticipatie en worden niet teleurgesteld met One of The Best Yet, want het niveau van de oude platen wordt gehaald. Lights Out is een track om in je auto vol volume aan te zetten, zodat je met je hoofd mee kunt boppen. Als je verder luistert zal je niet meer stoppen met boppen, want Gang Starr geeft de luisteraar weer Boom Bap hiphop als vanouds. Het boppen wordt onderbroken door de woorden van Keith Casim Elam in een interlude: ‘Guru is my father The late king who provided lyrical slaughter/ And he’s still here/ Shinin down upon us / One of the best yet.’

From A Distance is een van de vele goede voorbeelden van de slimme teksten en woordspinsels van Guru, maar ook van de zorgvuldig gekozen gastartiesten. Op deze track lijkt gastartiest Jeru The Damaja zich op te trekken aan het niveau van Guru Open the portal/Now you witness god’s immortal verbals. De meeste gastartiesten zijn in het midden van de tracklist geplaatst, zodat de focus op Guru ligt bij het openen en sluiten van het album. Bijna alle gastartiesten reserveren echter een plekje in hun coupletten om Guru te eren. Naast de erfenis van Gang Starr en Guru komen ook andere onderwerpen voorbij op One Of The Best Yet. Zo spitten Talib Kweli en Guru op Business or Art over de tegenstellingen van commercie en creativiteit.

One of the best yet is een album voor de fans van boom bap hiphop. Boom bap had zijn hoogtepunt in de 90’s, maar Premier heeft ervoor gezorgd dat de stijl frisser dan ooit klinkt. Als je niet naar de onderwerpen van de teksten luistert is nauwelijks te horen dat de vocalen van een lang overleden rapper komen. Premier heeft dit meesterlijk geproduceerd en dit album is niet te missen voor elke hiphopliefhebber.