girl in red – I’M DOING IT AGAIN BABY!

Waardering

9

Gedurende de coronapandemie bracht girl in red in eigen beheer haar debuutalbum If I Could Make It Go Quiet uit. Deze ontving overwegend positieve recensies en nadat Taylor Swift haar album plugde bracht het haar onder de aandacht van grote platenmaatschappijen. Waarna ze begin 2022 een contract tekende bij  misschien wel de grootste van allemaal, Columbia, waar ze haar tweede album I’M DOING IT AGAIN BABY! heeft uitgebracht.

De grote vraag is nu: weet ze met dit tweede album net zo positief uit de hoek te komen? Die vraag kan met een volmondige JA! beantwoord worden.Natuurlijk is er wel een enkel verbeterpunt te ontdekken al hebben die vooral betrekking op de duur van het album, waardoor die grotendeels te verwaarlozen zijn.

Het album begint heerlijk met het kleine I’m Back. Onder begeleiding van een fijn pianoriedeltje laat ze drie minuten lang weten terug te zijn en als iemand dat op deze prachtige wijze laat weten dan mag diegene vaker terugkeren. Wat wel een beetje tegenvalt aan dit album is de duur en het aantal tracks. Het zijn er slechts tien en binnen 28 minuten is er alweer afscheid genomen. Van die tien zijn er een drie eerder uitgebracht, dit zijn Too Much, DOING IT AGAIN BABY en You Need Me Now?.

Met DOING IT AGAIN BABY! gaat het album verder en gaat girl in red van klein naar groot. Was de eerste track nog klein en breekbaar, nu maakt ze onder begeleiding van een gitaar een statement door naar eigen zeggen naar een nieuw niveau te zijn gegaan. Het is heerlijk in het gehoor liggend. Wat de goede indiezangers en -zangeressen van de slechte onderscheidt is dat ze van het ene op het andere moment naar een andere stijl kunnen overgaan. Girl in red heeft dat perfect onder de knie, want na het gitaargeweld komt het dromerige Too Much gevolgd door Phantom Pain.

Het album is dan ook heel erg divers waarbij geen track hetzelfde klinkt. Girl in red doet wat ze wil, met wie ze wil. Zo leerde ze op de Eras Tour van Taylor Swift, Sabrina Carpenter kennen  Girl in red en Carpenter  mochten het voorprogramma verzorgen, wat op deze plaat heeft geleid tot het duet You Need Me Now?.

Na het iets bekendere werk is You Need Me Now? de aftrap om maar weer eens over te gaan op een paar andere stijlen. Zo laat ze op A Night To Remember en vooral op Pick Me horen ook wat emotionelere tracks in haar repertoire te hebben. Met teksten als: ‘So why, you’re leaving with him?/ I guess he’s got something I can’t give / I might be falling apart /I think you know I have been from the start.’ Daarna is het de hoogste tijd om op Ugly Side onder een drumbeat nog maar eens een ander genre uit de hoge hoed te toveren.

Daarin schuilt nu  juist het knappe van dit album, er klinkt geen track hetzelfde. De ene keer is het heerlijke gitaarrock, dan weer klein en op een ander moment heerlijk vrolijk zoals op New Love. Om vervolgens het album af te sluiten met het drum n bass achtige *****. Als dit de standaard is en het enige kritiekpunt de lengte van het album maak er dan nog maar heel veel meer, want met de inhoud die er wel op staat zit het wel snor.

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat