HAEVN – Eyes Closed

Waardering

8

9

Het klinkt misschien raar maar Eyes Closed is het debuutalbum van HAEVN. De tweemansformatie bestaat uit Marijn van der Meer (zang/songwriter) en Jorrit Kleijnen (componist). Deze heren veroveren de wereld vanuit hun studio in onze hoofdstad Amsterdam.

In 2015 werd HAEVN bekend doordat twee nummers, Where The Heart Is en Finding Out More zijn gebruikt in wereldwijde reclamecampagnes van Volvo en BMW. Daarmee trokken ze ook de aandacht in de Verenigde Staten. Dat resulteerde in het gebruik van Fortitude in de populaire Netflix serie Riverdale. Deze drie tracks zijn uiteraard onderdeel van deze plaat.

Is de rest van het album van eenzelfde niveau of zakt HAEVN nog ergens door het ijs? Ze hebben in ieder geval goed de tijd genomen om het album te maken en op te nemen. Het was geen gevalletje van cashen nu we hot zijn in 2015/2016. Dat is prijzenswaardig en zegt dat HAEVN zijn eigen koers volgt. Het betaalt zich ook terug in de kwaliteit van het debuut. Van opener The Sea tot afsluiter Fortitude word je meegezogen in de wereld van HAEVN.

The Sea is het absolute hoogtepunt van het album. Deze track heeft alle ingrediënten om zich in ieders muzikale geheugen vast te klinken en daar nooit meer weg te gaan. Een verbluffende melodie, tempowisselingen, heerlijke zang en een mooie tekst. Een ideale soundtrack voor de zomer die voor de deur staat.

Mind Games, Sinner Love en Hold On zijn iets meer uptempo zonder dat ze uit de bocht vliegen. Met hun muziek willen ze verhalen vertellen over verbroken relaties, hoop en geloof. HAEVN haalt inspiratie uit grootheden als Leonard Cohen, Bruce Springsteen en Sting. Mannen die volgens HAEVN nog iets te melden hadden/hebben en anders zijn dan de vluchtige muziekbrij die de radiozenders domineert. HAEVN hoopt de luisteraar af te remmen en mee te nemen op een muzikale reis.

Een goed voorbeeld van een verhaal over een verbroken relatie vind je in Back In The Water. Het bevat de volgende lyric: ‘The Night Fell Slowly On Our Glory Days / I Lie Awake To See You Fade Away.’ Dit is zo’n sterke tekst dat je het bijna ziet gebeuren.

Let Love Tear Me Down is een beetje een buitenbeentje. In dit nummer speelt HAEVN met het ritme en zet je soms op het verkeerde been door net iets anders te brengen dan je zou verwachten.

Eyes Closed is, zeker met een koptelefoon, een intense en meeslepende luisterervaring. Het werkt bijna hypnotiserend en zorgt dat je even alles om je heen vergeet en puur geniet. Aan een winnende formule moet je niet teveel sleutelen. Dat heeft HAEVN dan ook niet gedaan op Eyes Closed. Het is een plaat met prachtige, ritmische en dromerige popliedjes. Het is allemaal niet anders dan we gewend zijn maar toch een ijzersterk debuut.