Jett Rebel – Super Pop

Waardering

8

9

Drie albums kondigde hij aan in 2016: Jett Rebel. Het werden er uiteindelijk twee, de derde verscheen nét in 2017. De eerste van de reeks kwam ongeveer een jaar geleden uit, dat was Truck. Een rauw album, zonder al te veel productie, dat niet door iedereen even goed ontvangen werd. Een jaar geleden schreef Nieuweplaat dat dit diamantje beter tot zijn recht zou komen als het iets geslepen zou worden.

Het tweede album verscheen in augustus. Totaal anders dan Truck: Don’t Die On Me Now neigde namelijk veel meer naar Rock ’n Roll. Dat bleek wel uit de albumopener Devious Child: zeven minuten lied, waarvan bijna de helft instrumentale solo is. Dit derde officiële album is divers, maar vormt één geheel. Het is een samenvoeging van rock, pop, jazz, blues en bigband, en laat eigenlijk voornamelijk zien hoe muzikaal Jett Rebel is. Waar Truck bijna geen productie bevatte, is Don’t Die On Me Now wat dat betreft een stapje hoger: op dit album is iets meer afwerking aanwezig. Zowel Truck als Don’t Die On Me Now ontvingen een 7,5.

In januari 2017 verschijnt dan eindelijk het lang-verwachte derde album: Super Pop. En de titel verraadt het eigenlijk al een beetje, het album is namelijk een stuk minder Rock ’n Roll dan de vorige. Niet dat dat ook maar iets uitmaakt. Jett Rebel zorgt namelijk met zijn vierde plaat voor een heerlijke verzameling aan nummers, waar hij als vanouds weer alle instrumenten voor zijn rekening neemt.

Dertien nummers telt Super Pop, waaronder ook een soort jaren ‘70 stijl tune van 25 seconden. De plaat opent met Better Off Together: ontzettend catchy, bevat een leuk (en vooral pakkend) riffje, is lekker up tempo en trekt de luisteraar gelijk het album in.

All The Way is vorig jaar december als single uitgebracht en opent met een herkenbaar gitaarriffje. Anders dan op Hits for Kids speelt de gitaar op dit album een hoofdrol. De overgang van het wat drukkere couplet naar het plotseling rustige/langzame refrein doet ergens denken aan een McCartneynummer: Band on the Run bevat bijvoorbeeld ook zo’n plotselinge overgang tussen twee stukken lied. Langzaamaan bouwt All The Way steeds verder uit, tot het met een dikke gitaarsolo tot zijn climax komt.

Met een naam als Super Pop mag een uiterst blij nummer eigenlijk niet ontbreken. There Has Been A Time bevat een up tempo gitaar akkoordenlijn en een niet-prominent aanwezige drum. Jett Rebel zingt over iemand die hij heel heel heel heel heel erg nodig had, en dan ook nog eens voor een hele lange tijd.

Om met de deur in huis te vallen, Super Pop voelt als thuiskomen. Het album doet denken aan de tijden van Do You Love Me At All, maar dan met een Jelte Tuinstra die tot zichzelf is gekomen en gewoon doet wat hij het liefste doet: muziek maken. En daar moet hij vooral mee doorgaan.