Jett Rebel – Don’t Die On Me Now

Waardering

7

8

Nog geen halfjaar na het verschijnen van Truck is Jett Rebel alweer terug met een gloednieuw album. Onverwachts stond hij op Lowlands, waar hij onder een andere naam hij alle tracks voor het eerst helemaal live speelde. Een week later was de releasedatum van Don’t Die On Me Now.

Het is inmiddels iets meer dan drie jaar geleden toen zijn eerste ep’s Venus en Mars verschenen, waar nummers als Louise en Do You Love Me At All op stonden. De sfeer van die ep’s verschilt erg van de albums die volgden. In 2014 verscheen op Nieuweplaat de recensie van Hits for Kids en daarin werden de ep’s omschreven als voornamelijk bestaand uit nummers met lekkere bas- en gitaarriffjes. Met Hits for Kids was Jett Rebel daarentegen nog zoekende. Het album was te divers, laakte opbouw en eenheid.

Met Truck ging Jett Rebel weer een totaal andere kant uit. Een album zonder productie, waarmee hij laat zien totale schijt te hebben aan commercieel succes. De commercialiteit heeft daarentegen ook weer schijt aan hem: zo werd Truck genegeerd en niet gedraaid op zenders als 3FM. In januari werd Truck omschreven als een ruwe diamant, die geslepen toch beter tot zijn recht zou komen.

Met Don’t Die On Me Now heeft Jett Rebel eindelijk de muziek gevonden die hij wil maken. Het album opent met Devious Child. Een heerlijke zeven minuten durende rockplaat, compleet met enigszins ruige gitaarsolo’s en riffjes. Lucky Boy heeft weer een big band sfeer: up-tempo en compleet met blazerssectie. Het nummer is aanstekelijk, maar verschilt door de originele big band sfeer toch immens van andere nummers die in de top40 staan.

Tracks Of Your Tears doet terugdenken aan de sferen van Hits for Kids, misschien zelfs wel Venus & Mars. Een leadgitaar die de akkoorden verzorgt en een aanstekelijke melodielijn in het refrein: dit nummer doet een beetje pop-achtig aan. En dat terwijl Take It As A Present weer een blues/jazzpiano bevat.

Het laatste nummer van de plaat, Baby Tiger, is geen referentie aan Dance Underneath the Sheets. Daarin wordt namelijk gezongen over iemand die ‘tight like a baby tiger’ is. Het is een verrassend einde aan dit album.

Het derde officiële album van Jett Rebel is divers, maar vormt wel één geheel. Rock, pop, jazz, blues, bigband: alles wisselt elkaar af, zonder aan uniformiteit te verliezen. Uit ieder nummer blijkt hoe muzikaal Jett Rebel is. Het enige dat eigenlijk nog mist is één aanstekelijke hit zoals Louise of Do You Love Me At All, maar misschien is hij dat inmiddels toch ontgroeid.