Keane – Cause and Effect

Cause and Effect

Waardering

8

Na een afwezigheid van ruim zes jaar waarin niet muziek, maar cocaïne en een scheiding centraal stonden is de Britse band Keane terug met Cause and Effect. Hun vijfde studioalbum kwam voort uit hernieuwde vriendschap en liefde voor muziek.

Opener You’re Not Home heeft een lang intro, waarna Tom Chaplin het nummer met zijn kenmerkende stem naar zijn hand zet. Zijn cocaïneverslaving heeft Chaplin succesvol achter zich gelaten en hij zingt als nooit tevoren. You’re Not Home is zo‘n typisch Keane-nummer boordevol sfeergeluiden uit de keyboards van Tim Rice-Oxley. Na een spetterend einde, waarin de drums van Richard Hughes en de bas van Jesse Quin ook hun steentje bijdragen, is de conclusie dat Keane weer echt een geheel is.

Na dit sfeervolle begin komt de single Love Too Much. Op het eerste gehoor een ietwat simpele meezinger, maar de slimme overgangen en de zang van Chaplin maken het tot een oerdegelijk nummer. Gewoon een paar keer draaien en dan blijkt Love Too Much een geweldig nummer dat het live ook goed zal doen. The Way I Feel is de andere single die eerder werd uitgebracht. Dit uptempo nummer gaat over stemmen in je hoofd en zoals het bij singles van Keane wel vaker het geval is blijft ook The Way I Feel binnen no time daadwerkelijk in je hoofd zitten.

Rice-Oxley heeft zijn scheiding verwerkt in de teksten voor Cause and Effect en daarvan is Stupid Things een goed voorbeeld. Een somber, langzaam nummer, vol emotie. ‘And when our run came to an end, felt like I’d lost my best friend’. Je voelt bijna zelf de pijn die zijn scheiding heeft veroorzaakt.

I’m Not Leaving lijkt terug te grijpen naar het eerdere album Under the Iron Sea. Een dreigende pianomelodie ondersteunt de coupletten en Chaplin zingt de refreinen een tikje hoger. Het tempo wordt halverwege verhoogd, waardoor het een heel ander nummer wordt. Dit alles maakt I’m Not Leaving tot het hoogtepunt van Cause and Effect.

Tenslotte I Need Your Love, dat een ultieme poging van de band is om aandacht en liefde te krijgen. Wederom prachtig gezongen door de herboren Chaplin. Een ballad als perfecte afsluiter.

De levenslessen van de heren Rice-Oxley en Chaplin hebben een fraai album opgeleverd. Cause and Effect is niet verrassend te noemen en zeker niet zo goed als debuutalbum Hopes and Fears, maar er staan ook geen slechte nummers op. Het viertal straalt energie uit en daar kunnen de komende jaren nog mooie dingen uit voort komen. De toekomst van Keane ziet er weer rooskleurig uit.

Tags

    Wat vind jij van deze plaat?