Kubus – Kick Snare Snicker

Waardering

9

Vandaag officieel gereleased, Kick Snare Snicker van dj en producer Kubus. Het is het eerste album dat hij onder het label Frietboerism van producer Thijs van den Bosch uitbrengt. Ondanks het feit dat Bart van der Werken, zoals Kubus in het dagelijks leven heet, al jaren meedraait in de hiphopwereld – hij werkte o.a. samen met DuvelDuvel, Opgezwolle, BangBang en Jawat! – is Kick Snare Snicker zeker geen hiphop album. De veertien elektronische en instrumentale tracks op dit album van deze “sound-and-sample doctor from Zwolle” zoals Thijs van den Bosch hem omschrijft, zijn als geheel moeilijk in een categorie onder te brengen. Maar wat is Kick Snare Snicker dan wel?

Nou, een half uur durende elektronische trip met een zeer aangename opbouw die vanwege de vele lagen en de diversiteit aan samples blijft boeien.

Het album begint redelijk rustig met niet al te dik aangezette beats en niet al te veel distortion. Alles is redelijk harmonieus. In positief opzicht kabbelen de tracks rustig voort waarbij overigens wel opgemerkt dient te worden dat de tracks erg veelzijdig zijn. Door de hoeveelheid aan verschillende interessante en opmerkelijke samples wordt het nooit saai.

Aangekomen bij track vijf, ‘Week’, word je naar een nieuw gedeelte van het album geleid. De drie tracks daarna, ‘French Toast’, ‘Trippevel’ en ‘Melk’, zijn net wat dikker en minder harmonieus dan de voorgaande tracks. Iets meer dan bij de eerste vier neigen deze tracks naar uitersten, maar gaan ze zeker nog niet tot het uiterste. Waar de eerste vier tracks rustig voort kabbelden krijg je bij ‘French Toast’, ‘Trippevel’ en ‘Melk’ het gevoel dat er toch wel een sterke onderstroom staat.
Die drie tracks vormen samen op hun beurt weer een brug naar het slot van het album.

Dat slot wordt gevormd door de laatste zes tracks van Kick Snare Snicker. In die laatste zes tracks is al het (in verhouding) conservatieve overboord gegooid en gaan de elektronische registers pas echt open. De beats dreunen goed door, distortion is eerder regel dan uitzondering, de welbekende elektronische clap doet zijn intrede en zou de bpm wat hoger liggen dan zou je bijna zeggen dat je naar een technoalbum aan het luisteren bent. De sterke onderstroom is nu ook aan de oppervlakte voelbaar en je krijgt zin om je kajak erbij te pakken. Vooral ‘Duitse Herder’ en de albumafsluiter ‘Analog Bouncer’ zijn echte floorfillers.

Al met al is Kick Snare Snicker van Kubus een ijzersterk instrumentaal elektronisch album dat een erg fijne opbouw kent. De verschillende tracks klinken nergens als een kopie van elkaar en de diversiteit aan samples in de tracks maken elke track afzonderlijk zeer gevarieerd waardoor het nooit saai wordt.
Het enige wat ik als minpunt zou kunnen noemen aan dit album is dat de speeltijd maar een half uur is. Die had van mij gerust drie kwartier tot een uur mogen zijn.
Afgezien daarvan een elektronisch hoogstandje met als kers op de taart dat het album gratis is te downloaden. Ik vraag me af waarom je dat niet zou willen.

Label: Frietboerism

Luister zelf!

Wat vind jij van deze plaat?