LAKSHMI – Siren

Waardering

4

5

3FM Serious Talent, muzikante in verschillende afleveringen van ‘De Wereld Draait Door’ en finaliste in De Slimste Mens. De Nederlandse singer-songwriter Lakshmi is het allemaal. Na haar self-titled debuutplaat van vorig jaar komt ze nu alweer met twaalf nieuwe nummers aanzetten. Weet de 24-jarige, die naar eigen zeggen dark synth-popmuziek maakt, ook met Siren haar luisteraars te pakken?

Toegegeven, de muziek die de Lakshmi maakt, is niet de meest toegankelijke. De combinatie tussen de elektronische muziek, haar bijzondere (maar wel fijne) stemgeluid en het specifieke genre, hoor je niet vaak. En dat is dus ook even wennen voor de meeste luisteraars.

Haar debuutplaat had nog enkele uptempo nummers die meer richting popmuziek neigden, waardoor dat album er zeker mocht zijn. Met de toch iets andere, nog alternatievere, stijl op Siren kunnen waarschijnlijk alleen de échte fans goed overweg. Nummers als Empty, Blue Lights en When No One Sees Me zijn grote tegenvallers. Wars, de eerste single die in aanloop naar het album werd gelanceerd, is een prima nummer, hoewel je het waarschijnlijk een paar keer moet luisteren voordat je dat oordeel hebt geveld. Ook met Nowhere To Go, een van de eerder uitgebrachte tracks, leek het allemaal nog de goede kant op te gaan.

Falling Free is een track die ook op haar debuutplaat had gepast. Het trage nummer met duidelijk verstaanbare teksten en een fijne combinatie van verschillende instrumenten, is een van de besten van het album. Hoewel Falling Free net zo rustig is als de rest van het album, past het qua stijl meer bij Lakshmi. Dit omdat Siren nog verder van de popmuziek afwijkt en Falling Free dat niet doet.

Een van nummers die de meeste luisteraars wel zouden kunnen waarderen is Feeling Like Forgetting. Dit nummer heeft een bijna funky, uptempo en daarmee dansbaar deuntje. Het valt wat minder zwaar en duister dan de rest van de tracks op Siren en geeft daardoor een veel fijner gevoel.

Vanaf oktober gaat de singer-songwriter opnieuw op tour. Ditmaal langs theaters in heel Nederland. Omdat Siren toch een wat rustiger album is dan haar debuut, heeft ze voor een tragere setting gekozen.

Al met al zouden waarschijnlijk alleen de échte fans Siren kunnen waarderen. En hoewel haar debuutplaat wel wat goede nummers had en Lakshmi je live heerlijke kippenvel bezorgt, valt Siren toch behoorlijk tegen. Niks mis met het aanhouden van een eigen stijl, maar voor het grote publiek is deze plaat te ver van je bed.