Lauv – How I’m Feeling

How I'm Feeling

Waardering

8

Waar de meeste mensen Lauv vooral zullen kennen van zijn hitsingle genaamd I Like Me Better, timmert de one-man-band, zoals Lauv het zelf noemt, al veel langer aan de weg. Zo schreef de Amerikaan al liedjes met onder andere Demi Lovato en Charli XCX. Zijn openheid over zijn emoties en strubbelingen in het leven en de melodieën van zijn liedjes die door je hoofd blijven spoken zijn waar hij bekend om staat. Ook met zijn nieuwste album, How I’m Feeling, stelt de zanger niet teleur.

‘Another life, another story/ She walked out, said I was boring/ About 3 AM, that’s when I called my friends, de eerste zinnen van de openingstrack, Drugs & The Internet, zetten meteen de toon voor de rest van het album. Puur, gevoelig, open en kwetsbaar. Deze eerste song gaat over de verslaving waar Lauv mee geworsteld heeft. In een interview met Apple Music vertelt Lauv dat hij tijdens het maken van deze plaat heeft besloten meer van zichzelf te laten zien: “Ik ga deze muzikale deur openen en mezelf niet meer filteren. Voor dit album filterde ik mezelf in mijn muziek waardoor je maar één kant van me zag.”

Als je naar de lp luistert, springt de track Lonely Eyes er echt uit. De track begint heel klein en intiem met een zachte melodie op de achtergrond en de stem van Lauv. ‘She was sixteen the first time/ She had her heart broken/ Truth is, I’ve never had mine.’ Hoe dichter in de buurt van het refrein des te meer de spanning stijgt: de muziek zwelt aan en het tempo neemt toe. ‘Lonely eyes/ She had those lonely eyes/ I only know ‘cause I have them too.’ De combinatie van de muziek en de lyrics valt op precies de juiste manier samen.

Een van de meer upbeat platen op het album is Billy. Deze vrolijk klinkende electropop track is catchy en voor je het weet beweegt je hoofd mee op de maat van de muziek. Toch heeft ook deze ep een donker randje. Hij gaat namelijk over de depressie en OCD waar zanger Lauv last van heeft.

In het interview met Apple Music gaat Lauv verder in op het proces waar hij doorheen ging bij het maken van deze track. “Ik ging door een moeilijke periode, ik was heel depressief en kreeg de diagnose OCD en depressie. Vervolgens kreeg ik antidepressiva voorgeschreven en op een dag toen ik wakker werd, voelde ik me ineens heel vrolijk. Binnen een week had ik een huis gekocht, een hond aangeschaft en kunst gekocht. Het schrijven van liedjes ging ineens heel makkelijk en voor ik het wist stond Billy op papier.”

Naast de emotionele solo singles bevat de lp ook meerdere samenwerkingen met andere artiesten. Eén van de sterkste is het nummer Canada feat Alessia Cara. De combinatie van haar stemgeluid met dat van Lauv is heel harmonieus en gevoelig. Een goede match dus. Andere sterke samenwerkingen op het album zijn: Fuck I’m Lonely met Anne-Marie en El Tejano met Sofia Reyes. De laatste van deze collaborations heeft een lekkere latinachtige vibe die je doet denken aan de zomer.

How I’m Feeling valt zo goed in de smaak dat deze recensie wel twee keer zo lang had kunnen zijn. Elke track heeft iets eigens, iets bijzonders. De openheid waarmee Lauv zingt over zijn leven, zijn depressie, zijn OCD is bewonderenswaardig. Na het horen van dit album kun je alleen nog maar nieuwsgierig zijn naar wat deze zanger nog meer in zijn mars heeft!