Maaike Ouboter – Vanaf Nu Is Het Van Jou

Waardering

8 8

8 8

8 8

8 8

9 9

Na het grote succes van haar debuutalbum En Hoe Het Dan Ook Weer Dag Wordt had singer-songwriter Maaike Ouboter rust nodig. Drie jaar later is er dan eindelijk het vervolg Vanaf Nu Is Het Van Jou. Wat Ouboter in die drie jaar heeft gedaan? Gereisd, mensen gesproken, verhalen verzameld, en ten slotte een prachtig album geschreven.

Dat is namelijk wat de plaat boven alles is, een verzameling verhalen van anderen. Voor inspiratie reisde Ouboter heel Europa door en sprak ze bijzondere persoonlijkheden over alles wat voor hen belangrijk is en wat hen bezig houdt. Het overkoepelende thema van Vanaf Nu Is Het Van Jou is net zoals haar eerste album relaties, relaties tussen onbekende mensen. Op het album is dan ook geen één naam te horen.

Wat betreft het thema is Maaike Ouboter dus niet bijzonder veel vooruit gegaan. Ook tekstueel is er geen grote vooruitgang te bespeuren op haar nieuwste plaat. Gelukkig zaten de teksten op En Hoe Het Dan Ook Weer Dag Wordt ook al geniaal in elkaar. Ouboter blijkt nogmaals een genie als het gaat om het vertellen van verhalen. Soms laat ze woorden of hele zinsdelen weg, in deze leegruimte lijkt ze de luisteraars alle ruimte te geven om het verhaal zelf in te vullen.

De teksten van Ouboter lijken ook zelden maar één betekenis te hebben. Bij elke luisterbeurt zijn er nieuwe verhalen, lagen en betekenissen te ontdekken. Een in het oog (of oor?) springend voorbeeld hiervan is Kom Dichterbij, de vierde track op het album. Waar het nummer sensueel begint met de openingszin “Kleed me uit/Veeg mijn schouder bloot/Steeds meer huid/Alles op de grond/Je mag me hebben” blijkt het lied later meer diepte en betekenis te hebben. “Kleed me uit/Strijk m’n haar opzij/Zoek me uit, ontrafel mijn gedachten/Je mag me hebben” Duidt op veel meer dan seks. Het duidt op mentale uitkleding, iemand van binnen en buiten leren kennen, en echt “naakt” voor iemand durven te zijn.

Zo zijn er nog tal van voorbeelden te ontdekken. Luister maar naar nummers als Proost, Stil, of Denk Niet Aan Huis. Hoewel ze niet beter, spannender, of echter dan op haar debuutplaat te noemen zijn, doen Ouboters teksten de verwachtingen zeker niet te kort.

Waar Vanaf Nu Is Het Voor Jou echter in uitblinkt, is de instrumentale invulling van het album. De plaat is geproduceerd door Dries Bijlsma, de muzikale rechterhand van rapper Typhoon. Bijlsma heeft elk nummer muzikaal anders weten in te vullen waardoor elke track uniek en fris klinkt. Op openingstrack Nooit Meer Vergeten bieden de synthesizers een sereen intro, Proost begint met een eenzame piano, maar wordt aan het einde bijgestaan door een gitaar, strijkers en zelfs een drumcomputer. En op Kom Naar Buiten zorgen de elektrische gitaar en het octaverende basloopje voor een swingend geheel.

Deze variatie zorgt dat er weinig saaie momenten op het album te vinden zijn, maar het levert soms ook storende momenten op. De duistere basgitaar en verdwaalde gitaren op de tweede helft van Johanna voelen bijvoorbeeld totaal misplaatst en halen de luisteraar toch even uit de rust. Gelukkig komen dit soort momenten zelden voor en blijkt de samenwerking tussen Ouboter en Bijlsma voor herhaling vatbaar.

Vanaf Nu Is Het Van Jou is als een goed boek, of eigenlijk een goede verhalenbundel. Met elk nummer weet Ouboter een gelaagd verhaal te vertellen en een unieke sfeer neer te zetten. Toch is het overkoepelende thema altijd hoorbaar en wordt de luisteraar zelden uit het verhaal getrokken. Het feit dat Ouboter tekstueel weinig vooruitgang boekt wordt vergeven door het feit dat er bij elke luisterbeurt weer nieuwe lagen en verhalen te ontdekken zijn. Hierdoor blijft Vanaf Nu Is Het Voor Jou een verhalenbundel die je vaker zult willen lezen.