Mariah Carey – The Rarities

Waardering

7

Dertig jaar nadat ze haar eerste album heeft uitgebracht viert Mariah Carey haar jubileum met een bijzondere plaat. The Rarities is een compilatie van eerder opgenomen, maar nooit uitgebracht materiaal. Een collectie van tracks die, om welke reden dan ook, nooit eerder de studio albums hebben gehaald. Het is een terugblik op de reis van de popzangeres zoals wij haar kennen.

‘Dit zijn eerder opgenomen maar nooit uitgebrachte opnames uit alle periodes van mijn leven als een artiest. Sommige van deze nummers zing ik al van kleins af aan’, vertelt Carey. De plaat opent met een track dat de zangeres heeft opgenomen voor haar debuutalbum. Here We Go Around Again is het eerste lied dat Mariah Carey en Ben Margulies samen geschreven hebben. Margulies heeft daarna meegeholpen met zeven van de elf nummers op Carey’s debuutalbum. Vocaal is Here We Go Around Again wat je van Carey mag verwachten, maar zelf geeft ze aan het einde toe dat ‘The end of that was iffy.’

Dit nummer wordt gevolgd door Can You Hear Me, een ballad die Carey samen geschreven heeft met Barry Mann. De keuze om deze track van eerdere albums weg te houden is te begrijpen, maar de wanhoop in Carey’s stem gecombineerd met de piano zorgt voor een fijne track. One Night is opgenomen met producer Jermaine Dupri. Het lied gaat over een vrouw die een man vraagt om iets dat verder gaat dan een fysieke relatie. Carey wordt ondersteund door een koor met onder anderen Kelly Price. Het nummer lijkt te beginnen met kerkmuziek en dit wordt doorgezet op I Pray, dat de zangeres samen heeft geschreven met Kenneth Crouch.

Naast de nog niet eerder uitgebrachte tracks is het album gevuld met B-kanten en demo’s. Carey is minder betrouwbaar als live-act, maar tijdens haar optreden in de Tokyo Dome in 1996 raakte ze vele harten met Without You. Ze zong dit nummer alsof alles op het spel stond. Met Lullaby of Birdland doet ze ook een poging tot jazz. Jammer genoeg komt dit niet goed uit de verf en is Carey all over the place. Tijdens Close My Eyes zingt ze over de piano van Daniel Moore heen. ‘A part of me/ Will never be quite able/ To feel stable/ That woman-child failing inside.’ Carey geeft de controle over en dat zorgt voor een kwetsbaar nummer dat langer had mogen duren.

The Rarities is een compilatie van ruim drie decennia, maar Carey’s consistentie is goed te horen. ‘Ik vind echt dat dit album verschillende periodes uit mijn leven samenvoegt. Ik hoop dat jullie het leuk vinden om dit met mij te herbeleven’, zegt Carey. Een plaat vol nummers die hun eerste ronde nooit gehaald hebben. Deze tracks moesten nog gehoord worden en gelukkig was Carey het hiermee eens.