MOOON – Safari

Waardering

8

7

Welcome to the jungle! Eindelijk heb je weten te ontsnappen aan het bedrukkende stadse leven. Waar je daar werd opgeslokt in de vaart van het kapitaal, wacht hier het avontuur. Je reisleiders, de heren van MOOON, nemen je mee op safari. Een zoektocht naar de echte betekenis van het leven. Gelukkig blijft het allemaal behoorlijk luchtig.

Het concept wordt door de band in het nummer The Sun nog even goed uitgelegd: ‘He entered an adventure filled with difficulties and prosperity, still in search for the things that would define him as a human being / Though he loses sight of what he once had, he gains fortune in every step he takes / He knows the meaning of the word, but does he know the meaning of life?’ Het is alsof je naar een muzikale Nature-documentaire luistert. Of er ook acid aanwezig is bij deze soul-searching safari? Wie zal het zeggen… al geeft de albumcover wel een hint.

De vaart zit er heerlijk in op Safari, zeker de eerste helft. De band heeft gekozen om alle nummers aan elkaar te schrijven, er een verhaal met kop en staart van te maken. Dat werkt uitstekend, want je komt vanaf de openingstrack direct in een fijne flow terecht, meedeinend met de stroming van heerlijke samenzang en psychedelische surf. Je vertrekt uit de stad wordt zo wel heel aangenaam gemaakt.

Hoogtepunt is daarna het nummer Natures Play, waar een sitar om de hoek komt kijken. Een typisch gevalletje ‘turn off your mind, relax and float downstream’. Ook hier valt de sterke samenzang op, die sowieso over de gehele breedte een dragende kracht heeft.

Ieder goed verhaal kent ook tegenslagen die overwonnen moeten worden. MOOON doet dat met een safari-Odyssee twist. Verloren zijn we dan opeens in de eindeloze zon, de hitte geniaal verbeeld door een tremolo-effect over de zang. Gelukkig is het niet alleen rampspoed, er zijn ook inzichten te vinden. De dood wordt ontweken in The Escape, al maakt de band het zichzelf daar wel heel gemakkelijk door het in 50 seconden te proppen. Daarna begint de reis huiswaarts, het getoeter van de auto’s komt weer langzaam dichterbij, nog altijd hetzelfde. Maar er is wel wat veranderd. Wij zijn wijzer geworden.

Safari is volop genieten geblazen. Er mag dan niet echt een duidelijke uitschieter of hitsingle tussen zitten, het zo mooi in elkaar gezette geheel is sterk en ook erg komisch. Een goede consolidatie van de kunsten die MOOON precies dat leuke en interessante bandje maken. Nog niet helemaal zeker van de betekenis van het leven? Safari brengt het antwoord.