Noel Gallagher’s High Flying Birds – Blue Moon Rising (ep)

Waardering

7

8

7

Liefhebbers van Noel Gallagher’s High Flying Birds hoefden niet lang te wachten op nieuw materiaal. Een half jaar geleden kwam de vorige ep This Is The Place nog uit. Met Blue Moon Rising brengt de band een vergelijkbaar geluid naar voren als op hun vorige plaat te vinden was, waarmee ze hopelijk dezelfde kwaliteit kunnen waarborgen. 

De manier waarop de band zich onderscheidt, is – naast de gitaren en drums – de distinctieve zweverige sfeer die elk nummer met zich meebrengt. Toch zijn de nummers nooit saai of voorspelbaar. Waar Blue Moon Rising het laatste deel is van de serie van drie ep’s die een serie vormen, is deze wel net iets minder interessant dan zijn voorgangers. Vooral Wandering Star wordt vrij snel vergeten. In het lied is een melodie te horen die doet denken aan kerkklokken in kerstliedjes. Het nummer is uitgebracht rond de kerstperiode en had een muziekvideo waarin de kerstman te vinden was. Toch is het geen stereotype kerstlied en kan het prima beluisterd worden als de zon lekker schijnt en de temperatuur aangenaam is. Na een aantal keer beluisteren, begint het lied aan je te groeien. Het is alleen absoluut niet het sterkste nummer en dient eerder als opvulling. 

Het mysterieuze intro van Blue Moon Rising doet erg denken aan het intro van het nummer This Is The Place. Dit trekt je gelijk mee in de sfeer van de plaat. Alle drie de ep’s zorgen er met een sterke opening gelijk voor dat het karakter van de plaat gelijk duidelijk wordt. Ondanks dat ze deel uitmaken van een serie, zijn ze namelijk absoluut niet inwisselbaar en brengen allemaal iets nieuws naar de tafel. Daarom is het slim dat er gekozen is voor drie losse ep’s die een serie vormen in plaats van een album met negen verschillende nummers. 

Come On Outside is een heel goed gekozen slotnummer. Het nummer heeft net wat meer focus op de drums dan andere nummers en houdt het tempo erin. Vooral de gitaar op de achtergrond is een fijne bijdrage aan het sterke nummer. Na enige twijfel is dit wel het sterkste nummer van de ep. 

Blue Moon Rising houdt dezelfde sfeer vast als de andere ep’s en weet zich tegelijkertijd te onderscheiden van ander werk. De plaat bevat een fijne mix van nummers met goede drums, gitaren en achtergrondzang die je aandacht vasthouden. Het was moeilijk ouder werk te overtreffen en dat deed het dan ook niet, echter is het een goede plaat en een goede aanvulling op hun laatste ep’s.